Polska fabryka dań gotowych przechodzi z amerykańskich rąk do francuskich

Zakład produkcyjny Konspol w Nowym Sączu, który od 2018 roku należy do amerykańskiego koncernu Cargill, zmienia właściciela. Należący do Francuzów Drosed chce tym samym wejść w segment dań gotowych.

Publikacja: 07.06.2024 16:40

Polska fabryka dań gotowych przechodzi z amerykańskich rąk do francuskich

Foto: Adobe Stock

Założony w 1982 roku w Nowym Sączu polski zakład Konspol specjalizuje się w produkcji dań gotowych, takich jak panierowane frytki z kurczaka, cheeseburgery, roladki Devolay z serem czy pierogi. W swojej ofercie ma też świeże mięso. W 2018 roku fabrykę przejął amerykański koncern Cargill. Teraz zakład ponownie zmieni właściciela.

Drosed kupuje fabrykę Konspol w Nowym Sączu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę