Polska fabryka dań gotowych przechodzi z amerykańskich rąk do francuskich

Zakład produkcyjny Konspol w Nowym Sączu, który od 2018 roku należy do amerykańskiego koncernu Cargill, zmienia właściciela. Należący do Francuzów Drosed chce tym samym wejść w segment dań gotowych.

Publikacja: 07.06.2024 16:40

Polska fabryka dań gotowych przechodzi z amerykańskich rąk do francuskich

Foto: Adobe Stock

Założony w 1982 roku w Nowym Sączu polski zakład Konspol specjalizuje się w produkcji dań gotowych, takich jak panierowane frytki z kurczaka, cheeseburgery, roladki Devolay z serem czy pierogi. W swojej ofercie ma też świeże mięso. W 2018 roku fabrykę przejął amerykański koncern Cargill. Teraz zakład ponownie zmieni właściciela.

Drosed kupuje fabrykę Konspol w Nowym Sączu

Amerykanie zawarli z kontrolowaną przez Francuzów firmą Drosed warunkową umowę sprzedaży fabryki w Nowym Sączu – poinformował portalspożywczy.pl. Transakcja nie uwzględnia zintegrowanych operacji łańcucha dostaw kurczaka w Słupcy i Gierlatowie, które pozostają w Cargillu. Operacja ma zostać sfinalizowana w 2024 roku.

W polskiej fabryce obecnie zatrudnionych jest około 600 pracowników.

Czytaj więcej

Gorzka rozprawa ze strajkującymi w fabryce cukru

Drosed z siedzibą w Siedlcach od 2000 roku należy do francuskiego giganta L.D.C., jednego z czołowych producentów drobiu w Europie. Drosed zatrudnia ponad 3000 osób. Firma specjalizuje się w produkcji mięs drobiowych, które sprzedaje pod takimi markami, jak Zagrodowy, Drosed, Podlaski i Drop. Jej obroty przekraczają 3 mln zł rocznie.

Dzięki transakcji Drosed wkroczy w nowy segment spożywczy. – Akwizycja ta umożliwi wejście w segment dań gotowych, z silną marką Konspol, co wpisuje się w strategiczne kierunki naszego rozwoju. Wraz z tą transakcją Grupa Drosed rozwija nie tylko swoje możliwości produkcyjne, ale również zyskuje doświadczony i profesjonalny zespół – zaznaczył prezes Drosed Adam Sojka.

– Działamy na wielu rynkach, ale najważniejszy dla nas i na nim się koncentrujemy, jest rynek polski. Branża drobiarska konsoliduje się i inwestycje są konieczne. Jesteśmy na to gotowi. Grupa Drosed jest zdeterminowana aby wciąż dynamicznie się rozwijać i sprostać wyzwaniom, jakie stawia przed nami rynek – dodał.

Założony w 1982 roku w Nowym Sączu polski zakład Konspol specjalizuje się w produkcji dań gotowych, takich jak panierowane frytki z kurczaka, cheeseburgery, roladki Devolay z serem czy pierogi. W swojej ofercie ma też świeże mięso. W 2018 roku fabrykę przejął amerykański koncern Cargill. Teraz zakład ponownie zmieni właściciela.

Drosed kupuje fabrykę Konspol w Nowym Sączu

Pozostało jeszcze 81% artykułu
Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Materiał Promocyjny
Gospodarka natychmiastowości to wyzwanie i szansa
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie
Materiał Promocyjny
Suzuki Vitara i S-Cross w specjalnie obniżonych cenach. Odbiór od ręki
Przemysł spożywczy
Kolejne trunki w wersji bezalkoholowej?
Materiał Promocyjny
Wojażer daje spokój na stoku