Upadek kubańskiego cukru. Kuba musi importować swój flagowy produkt

Kuba słynęła z cukru, rumu i cygar. Produkcja cukru przechodzi jednak głęboki kryzys, a cukrownictwo na wyspie jest na skraju upadku.

Publikacja: 20.05.2024 14:29

Cukrownictwo na Kubie jest na skraju upadku

Cukrownictwo na Kubie jest na skraju upadku

Foto: Bloomberg

Cukier trzcinowy był przez setki lat podstawą kubańskiej gospodarki, jej naczelnym produktem eksportowym oraz ważnym surowcem dla innego ważnego produktu eksportowego – słynnego kubańskiego rumu. Także po rewolucji kubańskiej, za rządów Fidela Castro i Komunistycznej Partii Kuby cukier był najważniejszy, choć rząd inwestował także w inne sektory gospodarki tworząc na przykład silny i innowacyjny przemysł farmaceutyczny.

Katastrofa przemysłu cukrowniczego

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Przemysł spożywczy
200 mln na pączki. Każdy w Polsce zje co najmniej po dwa
Przemysł spożywczy
Jajecznica będzie daniem luksusowym. Jajka coraz droższe, zaczyna ich brakować
Przemysł spożywczy
Starbucks zredukuje menu o prawie jedną trzecią i zwolni 1100 osób w USA
Przemysł spożywczy
Potrzebna zrzutka 600 tys. na upadłość spółki Palikota. Pusta kasa i 1400 wierzycieli
Materiał Promocyjny
Zrównoważony rozwój: biznes między regulacjami i realiami
Przemysł spożywczy
Masło na Wielkanoc będzie jeszcze droższe. Nawet 12 złotych
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”