Polska jest europejskim potentatem w produkcji cebuli

Cebula jest jednym z naszych hitów eksportowych, a jej uprawa nie ucierpiała zbytnio w wyniku pandemii.

Aktualizacja: 26.11.2020 14:44 Publikacja: 26.11.2020 14:39

Polska jest europejskim potentatem w produkcji cebuli

Foto: AdobeStock

Uprawa cebuli w Polsce stanowi ponad 13,5 proc. ogólnej powierzchni uprawy tego warzywa w UE i około 8,3 proc. zbiorów w całej UE. Na świecie Polska zajmuje już dziewiątą pozycję pod względem eksportu cebuli - składamy się na 2,5 proc. globalnego eksportu.

Wszystko wskazuje na to, że pandemia nie zaszkodziła mocno tegorocznym zbiorom. W połowie 2020 r. ekonomiści PKO BP prognozowali, że największy wzrost zbiorów nastąpi w przypadku cebuli i kapusty. We wrześniu zaś GUS szacował, że produkcja cebuli w Polsce sięgnie w tym roku ok. 580 tys. ton, czyli o ponad 8 proc. więcej niż rok wcześniej. Producentów ucieszyła nie tylko wielkość ostatnich plonów, ale też wysoka jakość roślin.

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Przemysł spożywczy
Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta
Przemysł spożywczy
Piwo z Polski i innych krajów Unii Europejskiej wlewa się do Rosji