Polska jest europejskim potentatem w produkcji cebuli

Cebula jest jednym z naszych hitów eksportowych, a jej uprawa nie ucierpiała zbytnio w wyniku pandemii.

Aktualizacja: 26.11.2020 14:44 Publikacja: 26.11.2020 14:39

Polska jest europejskim potentatem w produkcji cebuli

Foto: AdobeStock

Uprawa cebuli w Polsce stanowi ponad 13,5 proc. ogólnej powierzchni uprawy tego warzywa w UE i około 8,3 proc. zbiorów w całej UE. Na świecie Polska zajmuje już dziewiątą pozycję pod względem eksportu cebuli - składamy się na 2,5 proc. globalnego eksportu.

Wszystko wskazuje na to, że pandemia nie zaszkodziła mocno tegorocznym zbiorom. W połowie 2020 r. ekonomiści PKO BP prognozowali, że największy wzrost zbiorów nastąpi w przypadku cebuli i kapusty. We wrześniu zaś GUS szacował, że produkcja cebuli w Polsce sięgnie w tym roku ok. 580 tys. ton, czyli o ponad 8 proc. więcej niż rok wcześniej. Producentów ucieszyła nie tylko wielkość ostatnich plonów, ale też wysoka jakość roślin.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Przemysł spożywczy
Amerykańskie koncerny proszą Trumpa o zwolnienie z ceł. Ostrzegają przed podwyżkami
Przemysł spożywczy
Abstynent Putin każe Rosjanom nie pić. Produkcja wódki najniższa od ośmiu lat
Przemysł spożywczy
Kawa wreszcie zacznie tanieć? Świat czeka na zbiory w Brazylii
Przemysł spożywczy
200 mln na pączki. Każdy w Polsce zje co najmniej po dwa
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Przemysł spożywczy
Jajecznica będzie daniem luksusowym. Jajka coraz droższe, zaczyna ich brakować
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń