Australia produkuje za dużo wina. Kolejne winnice do wykarczowania

Nie tylko Francuzi, także Australijczycy karczują winnice, bo zmalał popyt w kraju i w Chinach. Powstała nadprodukcja zwłaszcza najtańszych win czerwonych. Do wykarczowania jest kilkadziesiąt milionów krzaków winorośli.

Publikacja: 10.03.2024 12:58

Australia produkuje za dużo wina. Kolejne winnice do wykarczowania

Foto: Adobe Stock

Rezerwy piątego na świecie eksportera przekroczyły w połowie 2023 r. 2 mld litrów, równowartość 2 lat produkcji — wynika z najnowszych danych. Część tego wina zaczyna się psuć, winiarze starają się sprzedawać za każdą cenę. — Jak długo mamy zbierać winogrona i tracić na tym pieniądze — zastanawiał się James Cremasco, winiarz czwartego pokolenia obserwując, jak jaskrawo żółte koparki wyrywają rzędy krzaków posadzonych przez jego dziadka koło miasta Griffith w południowo-wschodniej Australii — pisze Reuter.

Pozostało 90% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności