Mostbröckli pochodzi ze szwajcarskiego regionu Appenzeller. Jest to peklowany, wędzony i suszony kawałek mięsa końskiego, wołowego lub krowiego, który jest suszony po uwędzeniu i soleniu. Sprzedawany jest w całości lub w plasterkach.
Szwajcarzy, którzy są dumni ze swoich dań narodowych, są oburzeni, że Mostbröckli bez słowa „Appenzeller” na opakowaniu, które Aldi sprzedaje w plasterkach i pakowane próżniowo, to raczej Ostbröckli (Wschodnie Bröckli). „Według deklaracji mięso pochodzi z Polski. A jak wszyscy wiemy, jest to miejsce znacznie dalej na wschód niż wschodnia Szwajcaria” – pisze „Blick”.
Szwajcarskie Mostbröckli z polskiego mięsa
Czytaj więcej
Jedna z fundacji obrony praw zwierząt wezwała do zaprzestania spożywania psów i kotów. Apel nie d...
Mostbröckli miał być substytutem mięsa wieprzowego, które było trudno dostępne w tym regionie Szwajcarii. Według zapisów historycznych zdarzało się, że robiono go także z mięsa psów.