Małe szanse na tańsze pieczywo

W lutym i w marcu Polacy musieli płacić za pieczywo o blisko 30 proc. więcej niż rok temu. Rządowa „tarcza” dla piekarni lekko poprawi sytuację, ale ceny nie spadną.

Publikacja: 20.04.2023 03:00

Małe szanse na tańsze pieczywo

Foto: Adobe Stock

Kilogramowy bochenek chleba kosztuje już średnio prawie 10 zł, a jego cena ciągle rośnie. Comiesięczny raport pt. „Indeks cen w sklepach detalicznych”, obejmujący 17 kategorii produktów, już dwa razy w tym roku umieścił pieczywo w czołówce najmocniej drożejących towarów. W lutym produkty piekarnicze były droższe o 29,8 proc. niż rok wcześniej, a w marcu – o 27,6 proc. Niewiele lepiej było zresztą w styczniu. Pieczywo było wówczas średnio droższe o 24,4 proc., licząc rok do roku.

Pozostało 85% artykułu

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl

Zyskaj dostęp do ekskluzywnych treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Przemysł spożywczy
Dobre wiadomości dla kawoszy. Komisja Europejska chce odroczyć ważną dyrektywę
Przemysł spożywczy
Piwo i wino coraz częściej bez procentów. Eksperci: To nie chwilowa moda
Przemysł spożywczy
Alkotubki zmienią przepisy. Dziś nie ma się do czego przyczepić?
Przemysł spożywczy
Alkotubki podpaliły internet. Hołownia: To zło w czystej postaci