Największa fabryka czekolady wznawia produkcję

Fabryka czekolady w belgijskim Wieze należąca do światowego lidera od kakao i czekolady Barry Callebaut wznowiła produkcję po 6 tygodniach przerwy

Publikacja: 08.08.2022 17:13

Największa fabryka czekolady wznawia produkcję

Foto: Adobe Stock

Zakład uważany za największy na świecie (z załogą ok. 600 ludzi) musiał stanąć, bo podczas produkcji stwierdzono obecność bakterii salmonelli. Czyszczenie i odkażanie instalacji trwało 6 tygodni. 8 sierpnia ruszyły znów trzy linie produkcyjne w Wieze, na północny zachód od Brukseli, dokonano też pierwszej dostawy płynnej czekolady - poinformował agencję AFP rzecznik firmy Korneel Warlop. Dodał, że nadal trwają prace przy oczyszczaniu pozostałych linii.

„W najbliższych tygodniach będziemy w stanie uruchomić więcej linii produkcyjnych, aby wrócić do normalnego poziomu produkcji. Zachowujemy jednak ostrożność, bo ta operacja jest bez precedensu, proces czyszczenia i odkażania instalacji jest bardzo czasochłonny. Gwarancja bezpieczeństwa żywnościowego i bezpieczeństwa naszych pracowników jest dla nas najważniejsza” - stwierdził w ogłoszonym komunikacie.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności