Cukier wraca do sklepów. „Panikę w Polsce mamy co kilka lat, winna logistyka"

W niektórych placówkach wciąż nie ma, wciąż obowiązują ograniczenia w jego sprzedaży i ceny wyższe niż wcześniej – zazwyczaj już 5-6 zł za kg, ale podwyżki są więcej niż pewne. Jeszcze w czerwcu kosztował średnio 4 zł za kg, w promocji nawet taniej

Publikacja: 03.08.2022 16:50

Cukier wraca do sklepów. „Panikę w Polsce mamy co kilka lat, winna logistyka"

Foto: Fotorzepa, Grzegorz Balawender

Sieci handlowe walczą z rynkowymi problemami. - Aktualne niedobory cukru w Polsce są spowodowane wzmożonym popytem w związku z okresem tworzenia przetworów, a także zakupami pszczelarzy, którzy cukrem dokarmiają swoje hodowle. Nie bez znaczenia jest również obawa Polaków o postępujący wzrost cen cukru spowodowany wysoką inflacją, skutkującą kupowaniem cukru na zapas – mówi Marcin Hadaj, menedżer ds. komunikacji w sieci Biedronka. - Naszym celem jest zapewnienie jak największej dostępności tego produktu, podjęliśmy szereg działań, aktywnie poszukując nowych źródeł dostaw. Pracujemy również z naszym głównym dotychczasowym partnerem handlowym, Krajową Grupą Spożywczą, nad zwiększeniem dostępności cukru dla polskich konsumentów – dodaje.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę