Już połowa Polaków ogranicza mięso i nabiał

Z naszą dietą wcale jednak nie jest tak dobrze. Co piąty ankietowany uważa, że dieta roślinna jest niekorzystna dla zdrowia.

Publikacja: 28.06.2022 14:57

Już połowa Polaków ogranicza mięso i nabiał

Foto: Adobe Stock

Jak wynika z najnowszego badania Fundacji ProVeg, co drugi Polak ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego, a 65 proc. uważa, że dieta roślinna jest modna. Wiele osób jest przekonanych, że dieta roślinna nie jest odpowiednia dla wszystkich. Za niekorzystną dla dzieci uznaje ją 56 proc., z kolei przeciwwskazania dla kobiet w ciąży widzi w niej 42 proc. 36 proc. widzi przeciwwskazania dla sportowców, a ogółem dla mężczyzn 34 proc.

– Zbilansowana dieta roślinna jest dobrym wyborem na każdym etapie życia. Obecnie powszechnie przyjmuje się, że ma więcej zalet niż dieta oparta głównie na produktach odzwierzęcych – mówi Joanna Lotkowska, dietetyczka ProVeg. – Podczas gdy ta druga wiąże się z wieloma zagrożeniami dla zdrowia, bogata i zróżnicowana dieta oparta na żywności roślinnej wspomaga leczenie i zapobieganie wielu współczesnym chorobom cywilizacyjnym, w tym niektórym formom raka, chorobom układu krążenia czy cukrzycy – dodaje.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności