Produkcja tradycyjnego makaronu błyskawicznego pochłania dużo oleju palmowego i energii, gdyż jednym z elementów procesu jest smażenie. Surowcem do produkcji są też powszechnie uprawiane zboża, które wymagają sporo wody i dobrej jakości ziemi uprawnej. Startup WhatIF Foods chce to zmienić uważając, że misją firmy jest dywersyfikacja systemu żywnościowego.
Christoph Langwallner, współzałożyciel i dyrektor generalny firmy uważa, że można dokonać zmiany za pomocą przyjaznej dla środowiska uprawy, która może nie tylko zmniejszyć zużycie wody, pomóc zdegradowanym terenom, ale także poprawić dietę ludzi i zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe. Taką rośliną ma być orzech ziemny Bambara. Jako roślina strączkowa, należąca do tej samej rodziny co groch czy fasola, ta pochodząca z Afryki Zachodniej roślina ma sporo zalet – wzbogaca glebę w azot (a więc pomaga w nawożeniu dla innych praw), ale także zawiera dużo białka, węglowodanów, błonnika i witamin.