Miliardy inwestycji w alternatywy dla mięsa. W Polsce rynek też pędzi

W 2021 r. firmy na całym świecie przeznaczyły na rozwijanie nowych technologii produkcji roślinnych produktów 5 mld dol. Rynek rozwija się w coraz szybszym tempie.

Publikacja: 27.04.2022 14:13

Tofu

Tofu

Foto: Adobe Stock

Nawet w tak konserwatywnym żywieniowo kraju jak Polska zmiany w zwyczajach postępują błyskawicznie. Jak wynika z najnowszych danych firmy GfK Polonia, już 1,5 mld zł warty jest rynek roślinnych zmienników produktów zwierzęcych. W 2021 r. sprzedaż alternatyw dla mięsa podwoiła się, zaś w przypadku roślinnego nabiału wzrost wyniósł 40 proc.

Rynek rozwija się w szybkim tempie, wciąż pojawiają się nowe produkty i marki, a oferta taka z niszowej, dostępnej w specjalistycznych sklepach, zmienia się w szeroką, dystrybuowaną w zasadzie we wszystkich typach sklepów.

Czytaj dalej RP.PL

Tylko 9 zł aż za 3 miesiące!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności
Materiał Promocyjny
Ładowanie samochodów w domu pod każdym względem jest korzystne
Przemysł spożywczy
Popyt na żywność będzie rósł