Znana restauracja miała pomysł, jak ominąć rządowy zakaz

Łódzka restauracja znana z programu „ Kuchenne rewolucje” miała zaskakujący plan, jak obejść rządowy zakaz i przyjmować klientów w czasie lockdownu. Prędko się jednak z niego wycofała.

Aktualizacja: 29.12.2020 14:03 Publikacja: 29.12.2020 13:52

Znana restauracja miała pomysł, jak ominąć rządowy zakaz

Foto: AdobeStock

Zamknięcie lokali gastronomicznych oznacza gigantyczne straty dla właścicieli restauracji, szczególnie tych, które nie są przystosowane do serwowania dań na wynos czy dostarczania ich do domu klienta. Niektórzy, próbując uratować choć część zysków i zapłacić swoich pracownikom, zaczęli kombinować i wymyślali nieraz zaskakujące pomysły.

W internecie głośno zrobiło się wokół łódzkiej restauracji „Gorąca Kiełbasiarnia”, znanej z programu kulinarnego „Kuchenne rewolucje” Magdy Gessler emitowanego w TVN. Właściciele wpadli na pomysł, jak zaprosić ponownie klientów do lokalu w czasie lockdownu. Zamienili w tym celu restaurację na „ośrodek szkoleniowy”.

„Rząd sugeruje przedsiębiorcom większą elastyczność? Wzięliśmy sobie tę sugestię do serca. Dlatego od jutra, oprócz możliwości zamawiania obiadów na wynos, będziecie mogli Państwo skorzystać z usług szkoleniowych” - napisała w niedzielę „Gorąca Kiełbasiarnia” na Facebooku.

I rzeczywiście, restauracja otworzyła się 28 grudnia dla gości, organizując szkolenia z używania sztućców i konsumpcji kawy, piwa i soków. Jak przekonywała w poście, wszystko odbywało się zgodnie z wymogami sanitarnymi obowiązującymi w czasie epidemii.

„Na sali wykładowczej jest 7 stanowisk szkoleniowych. Po zakupie materiałów dydaktycznych(soki, piwa, dania, napoje) kursanci po wypełnieniu kwestionariusza osobowego(niezbędny w czasach COVID-19) przystępują do szkolenia. Na każdym stanowisku szkoleniowym będzie dostępny regulamin oraz RODO, a także płyn do dezynfekcji rąk. Po odbyciu szkolenia, kursant może poprosić o zaświadczenie o ukończeniu kursu oraz zakresie przyswojonej wiedzy oraz stopniu wtajemniczenia” - wyjaśniła restauracja.

Plan spalił jednak na panewce. Do lokalu zapukała następnego dnia policja i wyjaśniła właścicielom restauracji, że obowiązujące obecnie obostrzenia dotyczą także przeprowadzania szkoleń.

Więcej na: Business Insider Polska

Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę