Ziemniaki znikają z norweskich stołów

Konsumpcja ziemniaków spadła drastycznie w Norwegii na przestrzeni ostatniego półwiecza. Mięsa natomiast – znacząco wzrosła.

Aktualizacja: 02.10.2017 14:16 Publikacja: 02.10.2017 14:00

Ziemniaki znikają z norweskich stołów

Foto: 123RF

Jeden z najważniejszych składników tradycyjnego polskiego obiadu cieszy się coraz mniejszym zainteresowaniem u naszych północnych sąsiadów z drugiej strony Bałtyku. Jak podał w poniedziałek norweski urząd statystyczny, konsumpcja ziemniaka w tym kraju spadła drastycznie od momentu odkrycia złóż ropy naftowej na Morzu Północnym. Obecnie, Norwegowie spożywają średnio ok. 27 kg tej rośliny rocznie - o 48 kg mniej niż w latach 50. ubiegłego wieku.

Jak wskazał urząd, wraz ze wzrostem bogactwa Norwegów znacząco zmieniły się ich wybory żywieniowe. Tradycyjnie podawane do obiadu ziemniaki są często zastępowane przez inne produkty, takie jak ryże czy makarony. Jednocześnie, spożycie mięsa przez Norwegów znacząco wzrosło w ciągu ostatnich kilku dekad.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego