Polski drób nie może rozwinąć skrzydeł w Chinach

Choć epidemia ptasiej grypy wygasła już przed rokiem, Pekin wciąż nie daje zielonego światła naszym producentom mięsa drobiowego. Przechodzą im koło nosa ogromne pieniądze.

Aktualizacja: 05.04.2018 21:10 Publikacja: 05.04.2018 21:00

Polski drób nie może rozwinąć skrzydeł w Chinach

Foto: Fotorzepa, Michał Walczak

A miało być tak dobrze. Chińczycy pod koniec listopada 2017 r. znieśli zakaz importu do ich kraju drobiu z Polski. Teoretycznie znów możemy więc korzystać z wyłączności w całej UE na jego dostawy do Państwa Środka. Ale choć eksport miał ruszyć lada dzień, jak ustaliła „Rzeczpospolita", nie ruszył.

Drobiowe eldorado

Pozostało jeszcze 94% artykułu

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Ceny kawy w rok się niemal podwoiły, a będzie jeszcze gorzej
Materiał Promocyjny
Koszty leczenia w przypadku urazów na stoku potrafią poważnie zaskoczyć
Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie