Ceny boczku rosną jak na drożdżach. I nie zapowiada się na zmianę trendu

W USA ceny boczku i wieprzowiny osiągnęły poziomy nienotowane od 40 lat. I mocno podbijają inflację.

Publikacja: 30.09.2021 12:02

W USA ceny boczku i wieprzowiny osiągnęły poziomy nienotowane od 40 lat

W USA ceny boczku i wieprzowiny osiągnęły poziomy nienotowane od 40 lat

Foto: Bloomberg

Zamiłowanie do wieprzowiny, a boczku i bekonu w szczególności jest dla Amerykanów coraz droższym zwyczajem kulinarnym. W ciągu ostatnich 12 miesięcy ceny wieprzowiny w sklepach wzrosły o 7 procent, a ceny bekonu i boczku poszybowały w górę o niemal 28 procent napędzając inflację konsumencką, która aktualnie wynosi 4,2 procenta rocznie.

Administracja Joe Bidena, jak twierdzi CNN, uważa, że ceny rosną, bo kilka dużych firm kontroluje większość rynku. O ile faktycznie, na rynku dominują duże podmioty, to ich pozycja na pewno nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na ceny.

Pozostało 84% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności