Ceny boczku rosną jak na drożdżach. I nie zapowiada się na zmianę trendu

W USA ceny boczku i wieprzowiny osiągnęły poziomy nienotowane od 40 lat. I mocno podbijają inflację.

Publikacja: 30.09.2021 12:02

W USA ceny boczku i wieprzowiny osiągnęły poziomy nienotowane od 40 lat

W USA ceny boczku i wieprzowiny osiągnęły poziomy nienotowane od 40 lat

Foto: Bloomberg

Zamiłowanie do wieprzowiny, a boczku i bekonu w szczególności jest dla Amerykanów coraz droższym zwyczajem kulinarnym. W ciągu ostatnich 12 miesięcy ceny wieprzowiny w sklepach wzrosły o 7 procent, a ceny bekonu i boczku poszybowały w górę o niemal 28 procent napędzając inflację konsumencką, która aktualnie wynosi 4,2 procenta rocznie.

Administracja Joe Bidena, jak twierdzi CNN, uważa, że ceny rosną, bo kilka dużych firm kontroluje większość rynku. O ile faktycznie, na rynku dominują duże podmioty, to ich pozycja na pewno nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na ceny.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Ceny kawy w rok się niemal podwoiły, a będzie jeszcze gorzej
Materiał Promocyjny
Przed wyjazdem na upragniony wypoczynek
Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie