GIS ostrzega przed salmonellą w jajkach z popularnej sieci sklepów

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jajek z sieci Biedronka. Na skorupkach jednej partii produktu wykryto bakterie salmonelli.

Publikacja: 10.09.2021 14:54

GIS ostrzega przed jajkami z salmonellą

GIS ostrzega przed jajkami z salmonellą

Foto: Adobe Stock

ula

„Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj" - napisano w komunikacie GIS.

Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu "Jaja świeże L Moja Kurka" z terminem przydatności do 17.09.2021. Numer partii produktu to 17/09/2021 PSK 98, a kod na skorupkach jaj: 3PL30211306. Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, a jajka wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska, właściciela sieci Biedronka. Produkt jest już wycofywany ze sprzedaży. Wewnętrzna kontrola nie wykazała niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych, jak i badaniach laboratoryjnych.

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Producent popularnych lodów oskarża Unilever: Chcą nas uciszyć
Przemysł spożywczy
Japoński rząd uwalnia rezerwy ryżu. Ceny rosną dramatycznie, ryż znika ze sklepów
Przemysł spożywczy
Polska wódka zajmuje miejsce rosyjskiej
Przemysł spożywczy
Świetlana przyszłość kartonowej butelki. Może zwiększyć eksport wina z Francji
Przemysł spożywczy
Jeszcze więcej plastiku. Taka może być odpowiedź Coca-Coli na cła