Przebój kulinarny w Moskwie – burgery z… rzecznych szczurów

Żadna soja, baranina czy kozina. Rosjanie mają zaskakujący kulinarny hit sezonu – mięso pełne wartości odżywczych. Trzeba tylko trochę przełamać uprzedzenia.

Aktualizacja: 21.11.2016 13:42 Publikacja: 21.11.2016 12:47

Przebój kulinarny w Moskwie – burgery z… rzecznych szczurów

Foto: www.facebook.com/krasnodarbistro

Jedzenie mięsa gryzoni może się kojarzyć raczej z ciężkimi czasami lub wojnami (lepiej nie pytać, jakie zwierzęta jedzono w czasie oblężenia Leningradu czy Stalingradu). Jednak gdy już przełamie się uprzedzenia, można się przekonać (podobno), że takie mięso jest smaczne i bogate w wartości odżywcze i całkiem zdrowe. W Moskwie popularność zdobywa teraz mięso rzecznego szczura o niskiej zawartości cholesterolu i, wedle smakoszy, bardzo smaczne. Ale spokojnie, to nie jest zwykły szczur, jaki każdemu może przyjść teraz na myśl, tylko znana w Polsce raczej ze względu na swoje futerko, nutria.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego