Szwajcarski ementaler ma poważne kłopoty. Spada produkcja

Legendarny szwajcarski ser ma kłopoty. Spada produkcja a producenci proszą o pomoc polityków

Aktualizacja: 26.11.2016 16:24 Publikacja: 26.11.2016 15:27

Od 2012 roku produkcja ementalera spadła o połowę. Wszystko przez unijny rynek, na którym szwajcarski ser nie jest w stanie sprostać konkurencji.

Według rządowych danych produkcja ementalera sukcesywnie spada od 2012 roku - w 2013 roku 11,6 proc., 2014 o 22,6 proc. a w 2015 o 28 proc. Od 2012 roku produkcja spadła o połowę. Według organizacji branżowej Emmentaler Schweiz (ES) w Szwajcarii sprzedaż jest na niezmienionym poziomie, podobnie jak eksport poza Europę. Problemem jest unijny rynek.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego