Unia się wycofała, nadal można wędzić

Odstępstwa od unijnych przepisów określających normy rakotwórczych związków będą obowiązywały aż do uchwalenia nowego prawa.

Aktualizacja: 12.01.2017 17:12 Publikacja: 12.01.2017 15:36

Unia się wycofała, nadal można wędzić

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek JD

Stan obecny jest następujący – dla produktów wędzonych tradycyjnie Unia Europejska dopuszcza odstępstwo od norm najwyższych dopuszczalnych poziomów WWA. W Polsce dotyczy to 9674 produktów wytwarzanych w 744 zakładach. WWA to wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (np. znany wszystkim z alarmów o smogu benzo(a)piren) silnie rakotwórcze związki obecne w dymie wędzarniczym.

Serwis farmer.pl twierdzi, że odstępstwo, które miało obowiązywać do 1 września 2017 roku będzie przedłużone, bo Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności zapowiada ponowną ocenę najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w przypadku tradycyjnie wędzonych wyrobów. Ocena ma zostać przeprowadzona na początku 2017 roku. Polska długo zabiegała o taką decyzję.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Jak Meta dba o bezpieczeństwo wyborów w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego