Żywienie dzieci - RPO interweniuje ws. tworzenia i egzekwowania norm

31 lipca 2014 r. Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak wystąpił do Przewodniczących Sejmowych Komisji: Edukacji, Nauki i Młodzieży, Zdrowia oraz Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej o podjęcie prac w zakresie stworzenia uregulowań prawnych, które umożliwiłyby wprowadzenie i egzekwowanie norm żywieniowych dla dzieci korzystających z posiłków przygotowywanych w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowo - wychowawczych.

Publikacja: 01.08.2014 13:40

Żywienie dzieci - RPO interweniuje ws. tworzenia i egzekwowania norm

Foto: Fotorzepa, Robert Gardziński Robert Gardziński

W związku z pracami parlamentarnymi nad wprowadzeniem zmian do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia trwa dyskusja o wprowadzeniu zakazu sprzedaży i podawania w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych produktów z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów.

W ocenie Rzecznika Praw Dziecka jest to również właściwy moment do analizy uregulowań prawnych, umożliwiających wprowadzenie norm w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży. W wystąpieniu Rzecznik wskazał, że istnieją normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. A. Szczygła w Warszawie, które należy w sposób bezpośredni przetransponować do naszego systemu prawnego.

- Według Światowej Organizacji Zdrowia, dzieci w szczególny sposób są narażone na otyłość – pisze Rzecznik.

- Podstawowym, a zarazem najwłaściwszym źródłem wiedzy o codziennym zapotrzebowaniu organizmu na energię, składniki pokarmowe, mineralne oraz witaminy są właśnie normy żywieniowe – dodaje.

Jest to kolejne wystąpienie Rzecznika w sprawie poprawy jakości żywienia dzieci i ochrony ich przed skutkami zdrowotnymi niewłaściwego odżywiania.

W wielokrotnie kierowanych do Ministra Zdrowia wystąpieniach Rzecznik podkreślał, że nadwaga i otyłość jest najpowszechniej występującym problemem zdrowotnym populacji wieku rozwojowego i należy podjąć zdecydowane kroki, nie tylko edukacyjne, ale również prawne w celu ograniczenia ciągłego wzrostu przedmiotowego zjawiska.

W związku z pracami parlamentarnymi nad wprowadzeniem zmian do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia trwa dyskusja o wprowadzeniu zakazu sprzedaży i podawania w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych produktów z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów.

W ocenie Rzecznika Praw Dziecka jest to również właściwy moment do analizy uregulowań prawnych, umożliwiających wprowadzenie norm w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży. W wystąpieniu Rzecznik wskazał, że istnieją normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. A. Szczygła w Warszawie, które należy w sposób bezpośredni przetransponować do naszego systemu prawnego.

Ochrona zdrowia
Aborcja w dziewiątym miesiącu ciąży. Izabela Leszczyna komentuje dla "Rz"
Ubezpieczenia i odszkodowania
Ten ubezpieczyciel dostał zakaz sprzedaży polis OC. Co to oznacza dla klientów?
Praca, Emerytury i renty
Zmiany w płacy minimalnej. Wiemy, co wejdzie w skład wynagrodzenia pracowników
Matura i egzamin ósmoklasisty
Szef CKE: W tym roku egzamin ósmoklasisty i matura będą łatwiejsze
Sądy i trybunały
Sąd: prokuratura ma przeprowadzić śledztwo ws. Małgorzaty Manowskiej