W wytycznym wskazano, że czas przejazdu pracownika sezonowego od momentu przekroczenia granicy RP do docelowego gospodarstwa nie może przekroczyć 24 godzin. Po przyjeździe do miejsca docelowego pracodawca zatrudniający zobowiązany jest do zgłoszenia właściwemu Państwowemu Powiatowemu Inspektoratowi Sanitarnemu faktycznej listy osób zatrudnionych w gospodarstwie zobowiązanych do odbywania w nim obowiązkowej kwarantanny.
Pracownicy sezonowi mają odbywać 14-dniową kwarantannę na terenie gospodarstwa (siedlisko gospodarstwa wraz z działkami do niego należącymi).
Po przybyciu na teren gospodarstwa docelowego wymagane jest wykonanie wymazu do testu PCR, który ma wykluczyć zakażenie koronawirusem. Jak przy tym zaznaczono, organizacja i koszt takiego testu leży po stronie zatrudniającego pracowników gospodarza.
Pracownicy sezonowi podczas pierwszych 14-dni pobytu w gospodarstwie w czasie odbywania kwarantanny będą mieli możliwość świadczenia pracy. Będzie jednak obowiązywał ich całkowity zakaz opuszczania gospodarstwa.
Nad pracownikami w kwarantannie dozór mają sprawować funkcjonariusze Policji. Za złamanie zakazu grozi kara w wysokości do 30 tys. zł.