"Historia makaronu": Jak posypywać do smaku

Zawrotna kariera makaronu to historia ostatnich zaledwie 150 lat – przekonuje badacz gastronomii Luco Cesari.

Publikacja: 10.06.2022 17:00

"Historia makaronu": Jak posypywać do smaku

Foto: materiały prasowe

Po analizie kilkudziesięciu dawnych książek kucharskich chce w swojej nowej książce obalić mity na temat włoskich dań z makaronem i pokazać, jak bardzo te potrawy zmieniały się w ciągu półtora wieku.

Jedna z nich to spaghetti alla carbonara. Pierwsze przepisy powstały w USA, a składnikami były żółtka jaj, małże i bekon. Kluczowe z dzisiejszej perspektywy śmietana, boczek, ser i pieprz pojawiały się dopiero w kolejnych wersjach receptury. Nazwa potrawy, czytamy, mogła wziąć się od obwoźnych sprzedawców węgla, czyli karbonariuszy, którzy byli miłośnikami tego dania, albo od czarnego jak węgiel rynku, z którego pozyskiwano produkty.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Plus Minus
Podcast „Posłuchaj Plus Minus”: AI Act. Jak przygotować się na zmiany?
Plus Minus
„Jak będziemy żyli na Czerwonej Planecie. Nowy świat na Marsie”: Mars równa się wolność
Plus Minus
„Abalone Go”: Kulki w wersji sumo
Plus Minus
„Krople”: Fabuła ograniczona do minimum
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Plus Minus
„Viva Tu”: Pogoda w czterech językach