"Historia makaronu": Jak posypywać do smaku

Zawrotna kariera makaronu to historia ostatnich zaledwie 150 lat – przekonuje badacz gastronomii Luco Cesari.

Publikacja: 10.06.2022 17:00

"Historia makaronu": Jak posypywać do smaku

Foto: materiały prasowe

Po analizie kilkudziesięciu dawnych książek kucharskich chce w swojej nowej książce obalić mity na temat włoskich dań z makaronem i pokazać, jak bardzo te potrawy zmieniały się w ciągu półtora wieku.

Jedna z nich to spaghetti alla carbonara. Pierwsze przepisy powstały w USA, a składnikami były żółtka jaj, małże i bekon. Kluczowe z dzisiejszej perspektywy śmietana, boczek, ser i pieprz pojawiały się dopiero w kolejnych wersjach receptury. Nazwa potrawy, czytamy, mogła wziąć się od obwoźnych sprzedawców węgla, czyli karbonariuszy, którzy byli miłośnikami tego dania, albo od czarnego jak węgiel rynku, z którego pozyskiwano produkty.

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Plus Minus
„Przyszłość”: Korporacyjny koniec świata
Plus Minus
„Pilo and the Holobook”: Pokojowa eksploracja kosmosu
Plus Minus
„Dlaczego umieramy”: Spacer po nowoczesnej biologii
Plus Minus
Gość "Plusa Minusa" poleca. Małgorzata Gralińska: Seriali nie oglądam
Plus Minus
„Tysiąc ciosów”: Tysiąc schematów frajdy
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku