Tylko 99 zł za rok czytania.
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Aktualizacja: 07.05.2025 23:24 Publikacja: 10.06.2022 17:00
Foto: materiały prasowe
Po analizie kilkudziesięciu dawnych książek kucharskich chce w swojej nowej książce obalić mity na temat włoskich dań z makaronem i pokazać, jak bardzo te potrawy zmieniały się w ciągu półtora wieku.
Jedna z nich to spaghetti alla carbonara. Pierwsze przepisy powstały w USA, a składnikami były żółtka jaj, małże i bekon. Kluczowe z dzisiejszej perspektywy śmietana, boczek, ser i pieprz pojawiały się dopiero w kolejnych wersjach receptury. Nazwa potrawy, czytamy, mogła wziąć się od obwoźnych sprzedawców węgla, czyli karbonariuszy, którzy byli miłośnikami tego dania, albo od czarnego jak węgiel rynku, z którego pozyskiwano produkty.
„Przyszłość” Naomi Alderman jest dobrze napisana, lecz słabo pomyślana. Tym samym wkracza w obszar naiwności. Bo...
W „Pilo and the Holobook” gracze wcielają się w kosmicznego lisa odkrywcę.
Jesteśmy zbudowani z tego samego „materiału”, a jednak starzejemy się inaczej.
Oglądam raczej starsze filmy. Ostatnio puściłam córkom film „Good bye, Lenin!” i zrobił na mnie większe wrażenie...
W nowym dziele twórcy „Peaky Blinders” bohaterowie, nawet ci szlachetni, noszą w sobie mrok. Jedni nauczyli się...
Lenovo jest liderem rynku komputerów PC w Polsce. Motorola jest tu jednym z liderów rynku smartfonów.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas