Kogut po staropolsku

Dwie książki opublikowane w ostatnim czasie przez wydawnictwo Czarne pokazują, czym różni się książka, którą warto przeczytać, od takiej, na którą szkoda czasu.

Publikacja: 23.11.2018 17:00

Jarosław Dumanowski

Jarosław Dumanowski

Foto: Forum

Obydwie mają formę rozmowy i zarówno „Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze" Tessy Capponi-Borawskiej i Agnieszki Drotkiewicz, jak i „Kapłony i szczeżuje. Opowieści o zapomnianej kuchni polskiej" Magdaleny Kasprzyk–?–Chevriaux i Jarosława Dumanowskiego (na zdjęciu) skierowane są do czytelnika niebędącego specjalistą, a raczej sympatykiem kulinarnego etosu.

Pierwszą z wymienionych publikacji charakteryzuje chaos i samozadowolenie autorek, niepotrafiących zapanować ani nad formą, ani nad treścią wypowiedzi mających przeważnie charakter „dla znajomych królika". Niemile to rozczarowuje, bo że Tessa Capponi-Borawska, autorka wielu publikacji o historii i kulturze jedzenia, ma wiedzę – to fakt. Jednak z toczonych między nią a Agnieszką Drotkiewicz dialogów, a także z zamieszczonych w książce opowiastek i liścików, dla czytelnika nie wynika zbyt wiele. Autorki bardziej niż o niego troszczą się o własną konwersację, mającą świadczyć o ich zaawansowanej świadomości w kwestiach kulinariów.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Plus Minus
„Cannes. Religia kina”: Kino jak miłość życia
Plus Minus
„5 grudniów”: Długie pożegnanie
Plus Minus
„BrainBox Pocket: Kosmos”: Pamięć szpiega pod presją czasu
Plus Minus
„Moralna AI”: Sztuczna odpowiedzialność
Plus Minus
„The Electric State”: Jak przepalić 320 milionów