Ogródek w lokalu gastronomicznym. Niezbędne formalności

Już wkrótce stoliki przed lokalami zaczną wyrastać jak grzyby po deszczu. Ogródek ogródkowi jednak nierówny. Te na chodnikach muszą mieć zgodę urzędników, te na prywatnej nieruchomości już niekoniecznie.

Aktualizacja: 10.03.2017 07:29 Publikacja: 10.03.2017 07:21

Ogródek w lokalu gastronomicznym. Niezbędne formalności

Foto: Fotorzepa/ Jakub Ostałowski

Nadchodzi sezon ogródków. Zanim jeszcze zazielenią się drzewa, zaczyna się rozstawianie stolików – każda restauracja, kawiarnia, lodziarnia czy bar chce części chodnika tylko dla siebie. Nie wszędzie jednak można je postawić.

Nie zawsze chodzi o brak miejsca. Ważne jest też to, jak w poprzednim sezonie zachowywali się goście pubu, czy były np. skargi na policję. Wtedy mieszkańcy domów z tej samej ulicy mogą skutecznie zablokować wydanie zezwolenia przez władze miasta na rozstawienie ogródka.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Nieruchomości
5 mld euro zainwestowano w nieruchomości komercyjne w Polsce
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Nieruchomości
Nie najlepsze nastroje na rynku nieruchomości
Nieruchomości
Impuls Marywilska z certyfikatem BREEAM
Nieruchomości
Klienci wracają na rynek mieszkań. Ale nie spieszą się z zakupami
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Nieruchomości
Nowe mieszkania PHN w centrum Warszawy. „Rewitalizacja i rozbudowa”
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego