Ogródek w lokalu gastronomicznym. Niezbędne formalności

Już wkrótce stoliki przed lokalami zaczną wyrastać jak grzyby po deszczu. Ogródek ogródkowi jednak nierówny. Te na chodnikach muszą mieć zgodę urzędników, te na prywatnej nieruchomości już niekoniecznie.

Aktualizacja: 10.03.2017 07:29 Publikacja: 10.03.2017 07:21

Ogródek w lokalu gastronomicznym. Niezbędne formalności

Foto: Fotorzepa/ Jakub Ostałowski

Nadchodzi sezon ogródków. Zanim jeszcze zazielenią się drzewa, zaczyna się rozstawianie stolików – każda restauracja, kawiarnia, lodziarnia czy bar chce części chodnika tylko dla siebie. Nie wszędzie jednak można je postawić.

Nie zawsze chodzi o brak miejsca. Ważne jest też to, jak w poprzednim sezonie zachowywali się goście pubu, czy były np. skargi na policję. Wtedy mieszkańcy domów z tej samej ulicy mogą skutecznie zablokować wydanie zezwolenia przez władze miasta na rozstawienie ogródka.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nieruchomości
Generacja Z na rynku mieszkań. Na jaki lokal może sobie pozwolić
Nieruchomości
Elastyczne biura. CitySpace wchodzi do wrocławskiego City Forum
Nieruchomości
Boom przy metrze. Ile za mieszkanie obok kolejki?
Nieruchomości
Grupa Unibep z mocną poprawą wyników po reorganizacji
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Nieruchomości
W największych miastach mieszkania lekko staniały. Ile zostanie w kieszeni kupujących?