Koniec mitu resweratrolu

Przeciwutleniacz obecny w czerwonym winie i czekoladzie wcale nie poprawia zdrowia — wynika z badań mieszkańców regionu Chianti.

Publikacja: 16.05.2014 08:24

Jeżeli to nie resweratrol w winie ma korzystne działanie, to co? — pytają naukowcy.

Jeżeli to nie resweratrol w winie ma korzystne działanie, to co? — pytają naukowcy.

Foto: 123RF

Resweratrol miał dobrze wpływać na serce, korzystnie działać na układ krwionośny, wreszcie przedłużać życie. Ale to mit — przekonują naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa. Zespół prof. Richarda Semby przez 11 lat badał mieszkańców regionu Chianti w Toskanii (to właśnie stąd pochodzą jedne z najsłynniejszych win włoskich). O współpracę poproszono ponad 780 kobiet i mężczyzn, mieszkających w dwóch wioskach tego regionu. Uczestnicy badania musieli mieć ponad 65 lat.

Naukowcy starannie badali stan zdrowia tych ludzi, a także codziennie mierzyli w ich moczu poziom substancji, na jakie rozkładany jest resweratrol. W ten sposób mogli ustalić, czy między spożywaniem tej substancji, a stanem zdrowia istnieje jakikolwiek związek. Uczestnicy badań nie korzystali z żadnych specjalnych diet, nie przyjmowali też żadnych suplementów diety. Pili za to sporo wina.

W czasie trwania eksperymentu zmarło 34,3 proc. uczestników, u 27,2 proc. rozwinęła się choroba wieńcowa, a u 4,6 proc. — choroba nowotworowa — z naukową dokładności zanotowali badacze. Tyle, że nie udało im się znaleźć żadnego związku między resweratrolem, a odpornością na choroby, zdrowym sercem, czy wręcz długowiecznością.

- Historia resweratrolu okazała się być jeszcze jednym przypadkiem przereklamowanego towaru mającego pomagać zdrowiu, który nie wytrzymał testu czasu — mówi prof. Semba. — Myślimy sobie, że niektóre potrawy są zdrowe, bo zawierają resweratrol, a tymczasem nie daje się tego udowodnić.

Najwięcej resweratrolu zawierają skórki winogron, wina z nich otrzymane, orzeszki ziemne i czerwone porzeczki. W badaniach na prostych zwierzętach substancja ta wydłużała życie — nicieniom, muszkom, czy rybkom. Korzystne działanie wykazano również u myszy.

Z tego powodu wielu badaczy uznało za pewne, że resweratrol odpowiada za słynny tzw. francuski paradoks. Francuzi, na tle innych Europejczyków, żyją dłużej i zdrowiej mimo niekorzystnej, tłustej diety obfitującej w cholesterol. Ale swoje potrawy popijają czerwonym winem z resweratrolem...

Jak w takim razie wytłumaczyć francuski paradoks? W winie musi kryć się inna zagadka. — Korzystne działanie, jeżeli rzeczywiście jest, musi brać się z innych składników tych potraw — mówi prof. Semba. — To są złożone pokarmy, a jedyne czego dowiedzieliśmy się teraz, że dobroczynne skutki prawdopodobnie nie są wynikiem działania resweratrolu.

Wino można zatem nadal pić. Tyle, że nie dla resweratrolu.

Resweratrol miał dobrze wpływać na serce, korzystnie działać na układ krwionośny, wreszcie przedłużać życie. Ale to mit — przekonują naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa. Zespół prof. Richarda Semby przez 11 lat badał mieszkańców regionu Chianti w Toskanii (to właśnie stąd pochodzą jedne z najsłynniejszych win włoskich). O współpracę poproszono ponad 780 kobiet i mężczyzn, mieszkających w dwóch wioskach tego regionu. Uczestnicy badania musieli mieć ponad 65 lat.

Pozostało jeszcze 80% artykułu
Nauka
Rewolucyjne odkrycie biologów. Bonobo porozumiewają się w sposób podobny do ludzi?
Nauka
Wilki straszne zostały wskrzeszone? Niezwykły eksperyment z wymarłym gatunkiem
Materiał Partnera
Sąsiedzi-turyści. Czy Warszawa powinna ograniczyć najem krótkoterminowy?
Nauka
Naukowcy kłócą się o jeszcze większy Wielki Zderzacz Hadronów. Plany CERN podzieliły badaczy
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Materiał Partnera
Przerwana lekcja. Niedostępne miasto znów otwarte dla polskich archeologów