WWF: Jedzenia jakich ryb należy unikać?

Pstrąg tęczowy, karp, śledź atlantycki to gatunki, które spokojnie można kupować, nie szkodząc ich populacjom ani środowisku. Unikać należy kupowania węgorzy, pangi czy tuńczyka — sugeruje organizacja ekologiczna WWF Polska w nowym poradniku dla konsumentów.

Aktualizacja: 21.12.2016 12:44 Publikacja: 21.12.2016 11:20

WWF przypomina też, by zwracać uwagę na nadawane produktom rybnym certyfikaty

WWF przypomina też, by zwracać uwagę na nadawane produktom rybnym certyfikaty

Foto: 123RF

WWF przypomina, że wiele z dostępnych dziś w sprzedaży gatunków ryb i owoców morza jest poławianych w nadmiernych ilościach, a ich liczba stale się zmniejsza, co oznacza wzrost zagrożenia wyginięciem. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), prawie 90 proc. światowych zasobów ryb jest przełowionych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Popularne na naszych stołach ryby takie jak łosoś bałtycki, sola czy węgorz już teraz potrzebują pomocy w walce o przetrwanie.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne