Złe odżywianie osłabia pracę mózgu

Uboga dieta w okresie dojrzewania skutkuje znaczną utratą sprawności intelektu i niezawodności pamięci w wieku dorosłym.

Publikacja: 21.06.2017 17:29

Złe odżywianie osłabia pracę mózgu

Foto: Fotolia

Zespół francuskich biochemików pod kierownictwem dr. Oliviera Manzoniego opublikował w prestiżowym magazynie „The Journal of Neuroscience" wyniki badań nad zależnościami między aktywnością mózgu w wieku dorosłym i sposobem żywienia w okresie dojrzewania. Naukowcy karmili młode myszy produktami pozbawionymi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (n-3 PUFA).

Eksperyment dowiódł, że odpowiednie odżywianie w okresie dojrzewania jest ważne dla udoskonalenia pracy mózgu i zachowań w wieku dorosłym. Struktura i funkcje mózgu zmieniają się bowiem w okresie dojrzewania. Nastolatki zaczynają dokonywać własnych wyborów żywieniowych.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne
Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?
Nauka
Etiopskie kazania. Nieznane karty z historii zakodowane w starożytnym języku
Nauka
Niezwykły fenomen „mlecznego morza”. Naukowcy bliżej rozwiązania zagadki
Nauka
„Wpływ psów na środowisko jest bardziej zdradliwy niż się uważa”. Nowe wyniki badań