Naukowcy odkryli bakterie, które tuczą

Jesz białe pieczywo i tyjesz? Zmieniasz pieczywo na pełnoziarniste, a waga nadal nie spada? Być może powinieneś zrobić badanie kału.

Aktualizacja: 05.12.2017 16:35 Publikacja: 05.12.2017 16:27

To nie dieta, ale bakterie mogą odpowiadać za otyłość

To nie dieta, ale bakterie mogą odpowiadać za otyłość

Foto: shutterstock

Osoby z nadwagą często się skarżą, że jedzą takie same jedzenie jak ich szczupli znajomi. Dotychczas uważano, że to jedynie próba usprawiedliwiania własnego obżarstwa.

Zespół biochemików z Weizsman Institute of Science w Rehovot w Izraelu, pod kierownictwem Erana Elinava i Erana Segala, przeprowadził na grupie 20 osób badania dotyczące reakcji organizmu na spożywanie różnych rodzajów pieczywa. Naukowcy chcieli sprawdzić czy zdrowsze jest jedzenie standardowego chleba białego, tradycyjnego bochenka na zakwasie czy może zachwalanego przez wielu dietetyków pieczywa pełnoziarnistego.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne
Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?
Nauka
Etiopskie kazania. Nieznane karty z historii zakodowane w starożytnym języku
Nauka
Niezwykły fenomen „mlecznego morza”. Naukowcy bliżej rozwiązania zagadki
Nauka
„Wpływ psów na środowisko jest bardziej zdradliwy niż się uważa”. Nowe wyniki badań