Reklama

Neapol widziany od kulis: nie tylko Ferrante, Saviano i Maradona

W podcaście „Rzecz o książkach” rozmawiamy o książce „Neapol słodki jak sól”. To bestseler Piotra Kępińskiego przedstawiający miasto, po którego zobaczeniu można już spokojnie umrzeć – tak, że chce się żyć, by Neapol poznać jeszcze lepiej.

Publikacja: 25.07.2025 19:00

Piotra Kępińskiego znamy m.in. z „Plusa Minusa”, sobotniego dodatku do „Rzeczpospolitej”, również jako autora książek o Włoszech – „Szczury z via Veneto”. W Neapolu był po raz pierwszy jako nastolatek i pamięta słynną Lodziarnię Pod Małpą, która niestety nie przetrwała do dziś, ale smak lodów emanuje z kart książki. Tak jak słodycz dojrzałych pomarańczy i słoneczność limoncello.

„Neapol słodki jak sól” Piotra Kępińskiego

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Literatura
Kalka z języka niemieckiego w komiksie o Kaczorze Donaldzie zirytowała polskich fanów
Literatura
Wybitna poetka Urszula Kozioł nie żyje. Napisała: „przemija życie jak noc: w okamgnieniu.”
Literatura
Dług za buty do koszykówki. O latach 90. i transformacji bez nostalgii
Literatura
Marcel Moss o swoich pisarskich tajemnicach. Prawie wszystkich...
Literatura
„Bałtyk", czyli kogo „obsmarował" w „Czarodziejskiej Górze" Tomasz Mann
Reklama
Reklama