Pandemia zmieniła obyczaje żywieniowe Polaków

Skutki Covid-19 widać nawet w zawartości talerzy. Jak znosimy drastyczne zmiany wywołane koronawirusem i co o tym mówi nasz sposób odżywiania się?

Publikacja: 27.12.2020 22:36

Pandemia zmieniła obyczaje żywieniowe Polaków

Foto: Adobe stock

mk

Z początku wielu Polaków zdecydowało się na zdrowe menu, regularne gotowanie i maksymalnie zdrowy tryb życia, ale dość szybko straciliśmy entuzjazm. Boom na organiczną żywność, restrykcyjne diety i pracę nad własnym ciałem wywołany był potrzebą odzyskania kontroli w sytuacji, która od nas nie zależy.

Nieregularny tryb życia, zmiana godzin snu zdecydowanie zmieniły tryb posiłków na niekontrolowany Niektórzy potraktowali przekąski jako ucieczkę przed nudą, dla innych "comfort food" był sposobem na odwrócenie uwagi od stresu i lęku. W obu tych grupach jedzenie stało się ważnym elementem radzenia sobie z nową, trudną sytuacją.

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Leki i terapie
Liczba aptek w Polsce spada. Sprawie przyjrzy się NIK
Materiał Promocyjny
Przed wyjazdem na upragniony wypoczynek
Leki i terapie
Jakie skutki uboczne powoduje Ozempic?
Leki i terapie
Onkolog: Chorzy na raka mogą już żyć latami
Leki i terapie
Katarzyna Kacperczyk: Pacjent to nie tylko leki i terapie
Leki i terapie
Mamy olbrzymi problem dziury w budżecie NFZ. Tymczasem system prywatny gwarantuje pacjentom coraz lepszą dostępność