Bułgaria na podniebieniu

Warszawski restaurator zaprosił pięć blogerek w podróż po Bułgarii

Publikacja: 02.07.2018 12:53

W ubiegłym roku na gastronomicznej mapie Warszawy pojawiła się bułgarska restauracja Ruza Roza. Jej właściciel Jarosław Jaczewski, który prowadzi w stolicy jeszcze dwa inne przybytki gastronomiczne (Dawne Smaki i Italiana), rozglądał się za nowym wyzwaniem. - Kuchnia polska czy włoska zawsze się u nas przyjmą, a ja szukałem niszy, chciałem zaproponować coś nieoczywistego - mówi Jaczewski.

Jak przyznaje, o kuchni bułgarskiej wiedział niewiele. Pomysł otwarcia knajpy podsunął mu pracujący u niego kucharz Borys Ignatow, syn Polki i Bułgara. Jego ojciec, Borys Ignatow senior, również jest kucharzem. Wiele lat temu przyjechał do Polski i, jak to w życiu bywa, zakochał się w Polce, ożenił się i osiadł u nas na stałe.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

RP.PL tylko 19 zł za 3 miesiące!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Kultura
Rekordowe dzieła sztuki na aukcjach w Polsce
Materiał Promocyjny
Jak przez ćwierć wieku zmieniał się rynek leasingu
Kultura
Sztuka 2024. Czas zmian wystaw i zmian personalnych w muzeach i galeriach
Kultura
Będzie 100 mln zł dla Muzeum Powstania Warszawskiego
Kultura
Gonggi lub hacele. Na czym polega gra w kości z 2. sezonu „Squid Game”?
Materiał Promocyjny
5G – przepis na rozwój twojej firmy i miejscowości
Kultura
Jak być nowoczesnym, czyli sztuka, architektura i design XX/XXI wieku
Materiał Promocyjny
Nowości dla przedsiębiorców w aplikacji PeoPay