"Hormon miłości", czyli dlaczego czekolada uzależnia

Od dziecka mamy miłe wspomnienia związane z tym przysmakiem. Jako dorośli pogryzamy ją na poprawę nastroju. Niektórzy traktują ją jak afrodyzjak.

Aktualizacja: 12.04.2019 07:50 Publikacja: 12.04.2019 00:01

Czekoladowe. ciasto. Fot. Eduardo Mueses

Czekoladowe. ciasto. Fot. Eduardo Mueses

Foto: Flickr

12 kwietnia przypada Dzień Czekolady. W związku z tym przypominamy tekst z 2011 roku.

Polska kuchnia właściwie nie proponuje potraw wytrawnych, które wymagałyby dodatku ziaren kakaowca. Jeśli istnieją takie, to ja ich nie znam. Na świecie jadają m.in. indyki w czekoladzie i piją czekoladowy gorzki napój na wodzie. Właśnie od tego napoju wzięła się nazwa czekoladowego proszku - xocolatl, znaczy tyle co gorzka woda.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Kultura
Bestsellery Empiku: Sapkowski i „Wiedźmin" zwyciężają szósty raz, Dawid Podsiadło - siódmy
Kultura
Muzeum Sztuki Nowoczesnej: współczesność w czterech kadrach
Kultura
Podcast „Rzecz o książkach”: Wojna szybko się nie skończy – Aldona Hartwińska
Kultura
Anna Łazar dyrektorką Centrum Sztuki Współczesnej – Zamek Ujazdowski w Warszawie
Kultura
NIK w MSN. Czy kontrola wpłynie na kampanię prezydencką Rafała Trzaskowskiego?