"Hormon miłości", czyli dlaczego czekolada uzależnia

Od dziecka mamy miłe wspomnienia związane z tym przysmakiem. Jako dorośli pogryzamy ją na poprawę nastroju. Niektórzy traktują ją jak afrodyzjak.

Aktualizacja: 12.04.2019 07:50 Publikacja: 12.04.2019 00:01

Czekoladowe. ciasto. Fot. Eduardo Mueses

Czekoladowe. ciasto. Fot. Eduardo Mueses

Foto: Flickr

12 kwietnia przypada Dzień Czekolady. W związku z tym przypominamy tekst z 2011 roku.

Polska kuchnia właściwie nie proponuje potraw wytrawnych, które wymagałyby dodatku ziaren kakaowca. Jeśli istnieją takie, to ja ich nie znam. Na świecie jadają m.in. indyki w czekoladzie i piją czekoladowy gorzki napój na wodzie. Właśnie od tego napoju wzięła się nazwa czekoladowego proszku - xocolatl, znaczy tyle co gorzka woda.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Kultura
Współpraca OmenaArt Foundation z Tate i Sotheby’s
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Co nowego w kinach?
Kultura
Polsko-brytyjski sezon kulturalny. Szereg wydarzeń w obu krajach
Kultura
Maciej Wróbel nowym wiceministrem kultury i dziedzictwa narodowego
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Kultura
Paszporty „Polityki”: Marek Koterski, ukarana hafciarka i demaskatorzy rosyjskich agentów
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego