Gdzie lin, gdzie sieja, gdzie karp?

Zaczęłam tropić nasze ryby niczym kulinarny detektyw. Morskie znalazłam w Kątach Rybackich, te z jezior i rzek w Klekotkach

Publikacja: 20.09.2008 01:54

Ryby serwowane w Młynie w Klekotkach są wędzone na miejscu

Ryby serwowane w Młynie w Klekotkach są wędzone na miejscu

Foto: Rzeczpospolita

Bar Rybny u Basi istnieje od wielu lat. Mąż pani Basi Dziuby jest rybakiem. Co wyłowi, żona gotuje. Nigdzie nie jadłam takiego rosołu z młodych węgorzy – to esencjonalna zupa z makaronem i pierścionkami młodych, tłustych ryb. Jadłam tu świetne dania garmażeryjne – sandacza w occie, ryby w galarecie i w warzywach. A na obiad dorsz, sandacz i okoń.

Słodkowodne ryby jadłam też w Młynie w Klekotkach na Warmii. Luksusowy obiekt na odludziu poza spa i centrum konferencyjnym, gdzie pod jedną z sal płynie rzeka, którą można oglądać przez szybę w podłodze, oferuje dobrą lokalną kuchnię, domowy chleb i na miejscu wędzone jeziorne ryby.

Wędzenie to gotowanie ryb na parze. Do ognia dodaje się wiórki różnych drzew, np. do pstrąga drewno śliwy i gałązki jałowca, a do karpia gruszę i olchę oraz gałązki świeżego świerku.

Szef kuchni Mirosław Andrzejewski dba nie tylko o smak, ale i odpowiedni efekt. Pod kieliszek przykrywający tatara z pstrąga wtłacza dym z jałowca. Taki tatar to rzadkość.

Jadłam tu także jędrne i odpowiednio kwaśne śledzie z sałatką z jabłka, ogórka i liści kolendry oraz najlepszą w życiu zupę szczawiową ze szczawiu łąkowego.

Z ryb podawane są tu karp, szczupak i sandacz. Zaprzyjaźnione gospodarstwo rybne dostarcza m.in. sieje, sielawy, liny i leszcze oraz węgorze. Na miejscu pieczony jest też chleb. Próbowałam połączeń – chleba z lawendą i grahama z orientalnymi dodatkami (m.in. kardamonem i cynamonem), a także pierogów z ciasta chlebowego z kaszą gryczaną i serem.To jednak ryby najbardziej utkwiły mi w pamięci..

Bar Rybny u Basi istnieje od wielu lat. Mąż pani Basi Dziuby jest rybakiem. Co wyłowi, żona gotuje. Nigdzie nie jadłam takiego rosołu z młodych węgorzy – to esencjonalna zupa z makaronem i pierścionkami młodych, tłustych ryb. Jadłam tu świetne dania garmażeryjne – sandacza w occie, ryby w galarecie i w warzywach. A na obiad dorsz, sandacz i okoń.

Słodkowodne ryby jadłam też w Młynie w Klekotkach na Warmii. Luksusowy obiekt na odludziu poza spa i centrum konferencyjnym, gdzie pod jedną z sal płynie rzeka, którą można oglądać przez szybę w podłodze, oferuje dobrą lokalną kuchnię, domowy chleb i na miejscu wędzone jeziorne ryby.

Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Co nowego w kinach?
Kultura
Polsko-brytyjski sezon kulturalny. Szereg wydarzeń w obu krajach
Kultura
Maciej Wróbel nowym wiceministrem kultury i dziedzictwa narodowego
Kultura
Paszporty „Polityki”: Marek Koterski, ukarana hafciarka i demaskatorzy rosyjskich agentów
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Kultura
Zalana Łempicka w Muzeum Narodowym w Krakowie i wiele skarg pracowników na dyrektora
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego