Panie starszy!

O serwisie restauracyjnym napisano wiele, a walka kuchni z obsługą sali stała się wręcz mityczna.

Aktualizacja: 22.10.2015 21:22 Publikacja: 22.10.2015 21:08

Starcie ego, ambicji i adrenaliny wyzwalanej szaleństwem perfekcji. Wzajemne udowadnianie sobie wyższości. Wreszcie, co tu ukrywać, kompleks stonowanej załogi sali wobec szaleństw kuchni.

Na to wszystko nałożyły się mroczne otchłanie PRL, które skutecznie wypleniły resztki przedwojennych tradycji w obsłudze klientów. Natomiast drapieżne ćwierćwiecze najnowszej historii polskiej gastronomii braków tych nadrobić nie zdołało. I choć coraz częściej pojawiają się restauracje, które do serwisu mają szczęście, to obraz ogólny maluje się nadal w ponurych barwach.

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Kultura
Polska kultura na EXPO 2025 w Osace
Kultura
Ile czytamy i jak to robimy? Młodzi więcej, ale wciąż chętnie na papierze
Kultura
Podcast „Rzecz o książkach”: Noblistka z Korei śni o podróży do Zakopanego