Kuchnia molekularna: Tu fizyka spotyka się z chemią

O kuchni molekularnej słyszeli chyba wszyscy. I trudno znaleźć szefa kuchni, który się nie oburzy, gdy zostanie posądzony o serwowanie dań molekularnych.

Aktualizacja: 25.02.2016 21:16 Publikacja: 25.02.2016 17:57

Kuchnia molekularna: Tu fizyka spotyka się z chemią

Foto: materiały prasowe

A to przecież nie tylko sztuczki, para i zbiór efektownych trików, ale przede wszystkim naukowe podejście do gotowania. Miejsce, w którym fizyka spotyka się z chemią.

W tym tygodniu Polskę odwiedził profesor Hervé This, sławny chemik, jeden z prekursorów kuchni molekularnej. Współpracuje z wieloma sławnymi szefami kuchni, a jego muzą jest legendarny mistrz Pierre Gagnaire. Razem przygotowują nowe dania na podstawie wynalazków i opracowań profesora. Tu nie kończy się na wizualno-smakowych fajerwerkach. Ich celem jest testowanie granic nauki i zdrowego rozsądku.

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Oscary 2025 podsumowanie – triumfy i kontrowersje
Kultura
Nagroda im. prof. Aleksandra Gieysztora dla Teresy i Andrzeja Starmachów
Kultura
Krzysztof Warlikowski w Monachium i Katia, która chciała fruwać
Kultura
Kolejna afera w ministerstwie kultury. Czy wpłynie na kampanię prezydencką?
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Kultura
Podcast „Rzecz o książkach”: Sally Rooney znów o związkach. Powieść „Intermezzo”
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń