kuchnia: pon.–sob. do 22.00
Średnie ceny: przystawka 48 zł danie główne 73 zł deser 22 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx
L'Olivo
Szef kuchni Riccardo Nardi
Restauracja-pizzeria L'Olivo jest miejscem stworzonym przez ludzi zakochanych we włoskiej kuchni i włoskim winie. Teresa i Fabrizio, polsko-włoskie małżeństwo, oraz szef kuchni, Toskańczyk Riccardo Nardi to zgrane trio serwujące autentyczne smaki Italii – pizzę i pastę oraz doskonałe ryby i owoce morza. Zmieniana regularnie karta bazuje na produktach sezonowych, a szef Riccardo codziennie tworzy dodatkowy zestaw dnia z produktów, które wpadły mu w oko.
L'Olivo to klimatyczne miejsce. Jasne, kameralne wnętrze w kolorach bieli oraz oberżyny i oliwek zachęca do przyjacielskich spotkań czy rodzinnych obiadów. Mały zadaszony ogródek pozwala na wieczorne biesiadowanie przy świetle neonów ulicy Żelaznej. Najmłodsi goście, po solidnej porcji farfalle tricolore z szynką lub śmietanowego spaghetti alla carbonara znajdą rozrywkę, rysując lub grając w gry planszowe.
Spośród potraw sezonowych spoza karty koniecznie trzeba spróbować dania z żabnicy. Małe fileciki, zgrabnie wycięte i usmażone, serwowane są z jedwabistym sosem szafranowym o pięknej słonecznej barwie. Można sobie do nich samemu dobrać dowolne dodatki, np. czosnkowy szpinak czy pieczone ziemniaki z rozmarynem. Wśród przystawek na szczególny szacunek zasługuje carpaccio z miecznika, hojnie przyprawione czerwonym pieprzem i doskonałą oliwą z oliwek. Oryginalnego smaczku dodaje kilka kropel miodu – szef lubi rozpieszczać swych gości.
PSST! Ciekawe wina od małych producentów, m.in. z mało znanego szczepu vignasilan.
11/20
Włoska/Swobodna
Żelazna 59A 00-848 Warszawa tel. +48 784 614 672 www.lolivo.waw.pl
Czynne: pon.–śr. 12.00–22.00 czw.–sob. 12.00–23.00 niedz. 13.00–21.00
Średnie ceny: przystawka 31 zł danie główne 46 zł deser 19 zł
Płatność kartą: Visa MC
Milano
Szef kuchni Marcin Matelski
Milano jest jedną z najelegantszych restauracji Poznania. To wytworne miejsce, w którym króluje kuchnia włoska w najlepszym wydaniu. Za jej kreację od lat odpowiada Marcin Matelski.
Restauracja, adekwatnie do poziomu kuchni, mieści się w jednej z najpiękniejszych dzielnic stolicy wielkopolski – Sołaczu. Niewielki budynek ulokowany jest na skraju parku. W środku stonowany wystrój, wygodne krzesła, starannie nakryte stoły, nieskazitelnie białe obrusy, w lichtarzach białe świece; akwarium z homarami i przytłumione światło. To wnętrze zaprasza na uroczysty obiad lub wyjątkową kolację.
Zarówno menu, jak i karta win nie pozostawiają wątpliwości, że będzie po włosku i będzie dobrze. I choć można tu także zaordynować pizzę, nie warto tracić na nią sił przy tak ciekawym wyborze ryb i owoców morza. Dobrym początkiem będzie vitello tonnato, tu wzbogacone o karczochy i kapary. To jedno z niewielu miejsc w Polsce, gdzie można zamówić całą rybę pieczoną w soli. Kelner przynosi ją do stołu na półmisku, po czym rozbija solną skorupę i zręcznie filetuje; mięso jest soczyste i delikatne. Żądni kulinarnych wrażeń posiadacze grubych portfeli mogą wskazać w akwarium homara i wybrać sposób jego podania. Warto spojrzeć także na ostrygi. Zwłaszcza że kilka szampanów w karcie gotowych jest dotrzymać im towarzystwa.
PSST! Obok lokalu mieści się Trattoria – mniej strojna młodsza siostra Milano. Można tu szybko zjeść pizzę, pastę lub lunch.
13/20
Włoska/Elegancka
al. Wielkopolska 42 60-608 Poznań tel. +48 61 852 87 45 +48 607 700 150 www.milano.poznan.pl/ restauracja
Czynne:
pon.–sob. 12.30–23.00
niedz. 12.30–19.00
kuchnia: pon.–sob. do 22.30 niedz. do 18.30
Średnie ceny: przystawka 30 zł danie główne 49 zł deser 15 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx
Ristorante Amarone
Szef kuchni Radosław Marcińczyk
Amarone to słynne włoskie wino produkowane w rejonie Valpolicella, na północ od Werony. Jest to także nazwa restauracji mieszczącej się w krakowskim hotelu Pod Różą. Tu swoją miłość do włoskiej kuchni pokazuje na talerzach Radek Marcińczyk, który jest także szefem w drugiej hotelowej restauracji Pod Różą.
Wystrój przywodzi na myśl knajpki południa Włoch: długie obrusy na szerokich stołach, wygodne krzesła, świece, kwiaty. Od poniedziałku do piątku warto wpaść tutaj na lunch. Można wtedy skosztować pięciu dań (codziennie innych) za 50 zł. Przed każdym posiłkiem podawane są różne gatunki pieczywa, wypiekanego każdego ranka na miejscu.
Risotto z młodym groszkiem i kalafiorem to zmodyfikowana wersja klasycznego risi e bisi. Dodanie do aksamitnego, kremowego ryżu z warzywami długo duszonego mięsa z wołowych ogonów przeniosło tę prostą potrawę do kulinarnej stratosfery. Podana w miedzianym garnku, również długo duszona w cydrze jagnięcina, jest miękka i kleista, a jej smaku dopełnia aksamitny, mocno zredukowany kwaskowaty sos.
Potrawom podawanym w Amarone mogą towarzyszyć doskonałe wina, przede wszystkim włoskie, ale także z innych stron Starego i Nowego Świata, gromadzone w mieszczącej się w odrestaurowanej piwnicy Vinotece. Selekcję docenił „Wine Spectator", przyznając restauracji w 2013 r. wyróżnienie Award of Excellence.
PSST! W XVI w. kamienicę zajmował Piemontczyk Prosper Provana – zarządca kopalni soli w Wieliczce, który doprowadził do jej niebywałego rozkwitu.
11/20
Włoska/ Biznesowa
Floriańska 14 (wejście od św. Tomasza) 31-021 Kraków tel. +48 12 424 33 81 www.podroza.hotel.com.pl
Czynne codziennie 12.00–23.00
Średnie ceny: przystawka 28 zł danie główne 48 zł deser 26 zł
Menu lunchowe 5 dań 50 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx