Tak świętują duzi chłopcy

W tym roku przypada dziesięciolecie Mirazur, restauracji prowadzonej przez Mauro Colagreco, jednego z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie.

Aktualizacja: 22.09.2016 20:07 Publikacja: 22.09.2016 17:56

Tak świętują duzi chłopcy

Foto: Fotorzepa, Justyna Adamczyk

Urocza restauracja położona jest we francuskim Menton zaledwie 100 metrów od przejścia granicznego z Włochami. Prosty budynek został niemal przyklejony do skał urwiska nad Morzem Śródziemnym. Ogromne przeszklenia ukazują zapierający dech w piersiach widok na panoramę miasta, wspaniale oświetloną marinę i morze. I mimo niezwykle wysokich odznaczeń: cztery czapki od żółtego Gault & Millau, dwie gwiazdki od czerwonego Michelin oraz szóste miejsce w rankingu The World's 50 Best, byłby to po prostu kolejny znakomity adres na kulinarnej mapie świata. Byłby, gdyby nie postać jej szefa.

Pozostało 95% artykułu

Czytaj dalej RP.PL

Tylko 9 zł aż za 3 miesiące!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Kultura
Muzeum Historii Polski na 11 listopada: Wystawa „1025. Narodziny królestwa”
Kultura
WspółKongres Kultury: trudna prawda o artystach i rządzie
Kultura
Festiwal Eufonie to sieć muzycznych powiązań
Kultura
Co artyści powiedzą o władzy
Materiał Promocyjny
Fotowoltaika naturalnym partnerem auta elektrycznego
Kultura
Dyrektor państwowego instytutu złożyła rezygnację. Teraz ją wycofuje i oskarża ministerstwo
Materiał Promocyjny
Seat to historia i doświadczenie, Cupra to nowoczesność i emocje