Tak świętują duzi chłopcy

W tym roku przypada dziesięciolecie Mirazur, restauracji prowadzonej przez Mauro Colagreco, jednego z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie.

Aktualizacja: 22.09.2016 20:07 Publikacja: 22.09.2016 17:56

Tak świętują duzi chłopcy

Foto: Fotorzepa, Justyna Adamczyk

Urocza restauracja położona jest we francuskim Menton zaledwie 100 metrów od przejścia granicznego z Włochami. Prosty budynek został niemal przyklejony do skał urwiska nad Morzem Śródziemnym. Ogromne przeszklenia ukazują zapierający dech w piersiach widok na panoramę miasta, wspaniale oświetloną marinę i morze. I mimo niezwykle wysokich odznaczeń: cztery czapki od żółtego Gault & Millau, dwie gwiazdki od czerwonego Michelin oraz szóste miejsce w rankingu The World's 50 Best, byłby to po prostu kolejny znakomity adres na kulinarnej mapie świata. Byłby, gdyby nie postać jej szefa.

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Kultura
Polska kultura na EXPO 2025 w Osace
Kultura
Ile czytamy i jak to robimy? Młodzi więcej, ale wciąż chętnie na papierze
Kultura
Podcast „Rzecz o książkach”: Noblistka z Korei śni o podróży do Zakopanego