Polacy zaczynają wychodzić z biur na lunch

Nowe oblicze pory obiadowej – żeby zjeść zupę lub tylko kanapkę, ludzie zaczynają wychodzić z biur i urzędów.

Publikacja: 02.03.2017 16:28

Pora obiadowa zaczyna nabierać wielkomiejskiego charakteru.

Pora obiadowa zaczyna nabierać wielkomiejskiego charakteru.

Foto: 123RF

Godzina 13.00; Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław –biura w dużych miastach przerzedzają się wyraźnie. Zbliża się czas lunchu. Białe kołnierzyki coraz częściej wychodzą zjeść poza biurem.

Według raportu „Polska na talerzu 2016", przygotowanego na zlecenie Macro Cash & Carry, 31 proc. spośród nas deklaruje, że wychodzi z biura, by zjeść lunch w trakcie pracy. Jeszcze kilka lat temu na obiad w restauracji w dni robocze chadzało się wyłącznie służbowo. Pretekstem do wyjścia z biura i zapłacenia sporej kwoty za posiłek był zazwyczaj klient albo biznesowy partner. Dziś coraz częściej wychodzimy zjeść z koleżanką lub kolegą z pracy, choć jeśli już mamy przerwę obiadową, to – w odróżnieniu od Włoch, Francji czy Hiszpanii – trwa ona nie dłużej niż pół godziny.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Kultura
Perły architektury przejdą modernizację
Kultura
Afera STOART: czy Ministerstwo Kultury zablokowało skierowanie sprawy do CBA?
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Kultura
Polska kultura na EXPO 2025 w Osace