Moda na nietolerancję glutenu

Popularność diet eliminacyjnych jest uzasadniona medycznie, czy to tylko nowy trend żywieniowy?

Aktualizacja: 05.10.2017 22:17 Publikacja: 05.10.2017 19:53

Tylko kilka procent populacji negatywnie reaguje na gluten.

Tylko kilka procent populacji negatywnie reaguje na gluten.

Foto: AdobeStock

Trudności z koncentracją, dolegliwości jelitowe, senność, obniżony nastrój, nadwaga i inne objawy, których opis łatwo znaleźć w internecie, mogą być przejawem wielu schorzeń. Dotyczy to zarówno chorób psychosomatycznych, jak i problemów czysto fizjologicznych. W ostatnich latach jedną z pierwszych sugestii przy wystąpieniu takich problemów jest odstawienie glutenu. To białko znajdujące się głównie w pszenicy zyskało ostatnio bardzo złą sławę. Powstaje pytanie, czy słusznie.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Kultura
Afera STOART: czy Ministerstwo Kultury zablokowało skierowanie sprawy do CBA?
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Kultura
Polska kultura na EXPO 2025 w Osace
Kultura
Ile czytamy i jak to robimy? Młodzi więcej, ale wciąż chętnie na papierze