Ellen Frankenstein przez lata była wegetarianką. Mięso nigdy nie pojawiało się na jej talerzu. Pewnego dnia poznała mężczyznę, wyszła za mąż i wyprowadziła się na alaskańskie odludzie, gdzie potrawka z samodzielnie upolowanego jelenia na obiad nie jest niczym szczególnym.
Fumiko Kono pochodzi z Japonii. Jest szefową kuchni. Jej dania wzbudzają zachwyt smakoszy na całym świecie. Choć w kuchni bywała od dziecka, zajęła się nią na poważnie dopiero po studiach na Sorbonie. Najpierw szkoliła się w słynnej akademii kulinarnej Le Cordon Bleu, potem na praktykach u uznanego w Paryżu szefa kuchni.
Pete „Zażarty” Czerwinski, Kanadyjczyk o polskich korzeniach, otarł się o śmierć z powodu anoreksji. W stanie skrajnego wycieńczenia trafił do szpitala. Po wyjściu z kliniki postanowił walczyć o własne zdrowie i pomagać innym z zaburzeniami łaknienia. I odkrył – co jest paradoksem, zważywszy na jego historię – swój talent związany z jedzeniem.
To niektórzy z bohaterów filmowych opowieści, które będą mogli zobaczyć goście festiwalu organizowanego przez Kuchnia. tv. Trwająca właśnie druga edycja FFF to okazja, by obejrzeć filmy wgryzające się w problem jedzenia na różne sposoby – przez postaci, trendy, tradycje, anegdoty i z naukowego punktu widzenia.
Prócz filmów opisujących życie Fumiko, Pete’a i Ellen w tegorocznym programie znalazł się też obraz o Maynardzie Jamesie Keenanie (wokaliście zespołów Tool i Perfect Circle, grających alternatywnego rocka), który uprawia winorośl, dokumenty o tragicznych konsekwencjach wymierania pszczół oraz wizja jedzenia przyszłości.