Festiwal filmów o jedzeniu

Dokumenty o kuchni, kucharzach i o tym, co jemy. W Warszawie odbywa się festiwal filmów kulinarnych Food Film Fest

Publikacja: 02.10.2010 02:56

Ellen Frankenstein, czyli wegetarianka na Alasce

Ellen Frankenstein, czyli wegetarianka na Alasce

Foto: Fotorzepa

Ellen Frankenstein przez lata była wegetarianką. Mięso nigdy nie pojawiało się na jej talerzu. Pewnego dnia poznała mężczyznę, wyszła za mąż i wyprowadziła się na alaskańskie odludzie, gdzie potrawka z samodzielnie upolowanego jelenia na obiad nie jest niczym szczególnym.

Fumiko Kono pochodzi z Japonii. Jest szefową kuchni. Jej dania wzbudzają zachwyt smakoszy na całym świecie. Choć w kuchni bywała od dziecka, zajęła się nią na poważnie dopiero po studiach na Sorbonie. Najpierw szkoliła się w słynnej akademii kulinarnej Le Cordon Bleu, potem na praktykach u uznanego w Paryżu szefa kuchni.

Pete „Zażarty” Czerwinski, Kanadyjczyk o polskich korzeniach, otarł się o śmierć z powodu anoreksji. W stanie skrajnego wycieńczenia trafił do szpitala. Po wyjściu z kliniki postanowił walczyć o własne zdrowie i pomagać innym z zaburzeniami łaknienia. I odkrył – co jest paradoksem, zważywszy na jego historię – swój talent związany z jedzeniem.

To niektórzy z bohaterów filmowych opowieści, które będą mogli zobaczyć goście festiwalu organizowanego przez Kuchnia. tv. Trwająca właśnie druga edycja FFF to okazja, by obejrzeć filmy wgryzające się w problem jedzenia na różne sposoby – przez postaci, trendy, tradycje, anegdoty i z naukowego punktu widzenia.

Prócz filmów opisujących życie Fumiko, Pete’a i Ellen w tegorocznym programie znalazł się też obraz o Maynardzie Jamesie Keenanie (wokaliście zespołów Tool i Perfect Circle, grających alternatywnego rocka), który uprawia winorośl, dokumenty o tragicznych konsekwencjach wymierania pszczół oraz wizja jedzenia przyszłości.

Większość dokumentów poświęconych jedzeniu powstaje w Stanach Zjednoczonych. – mówi „Rz” Małgorzata Seck, dyrektor Kuchni. tv. Jest to związane z rosnącą społeczną świadomością zagrożeń, jakie niesie przemysłowe wytwarzanie żywności i hodowla zwierząt. A także z rewolucją żywieniową, która się tam dokonuje.

[wyimek]Więcej o Food Film Fest [link=http://www.kuchnia.tv]www.kuchnia.tv[/link][/wyimek]

Autorzy filmów chętnie poruszają temat ekologicznych upraw, organicznej żywności czy idei slow food. Osobnym nurtem są filmy o wielkich szefach kuchni i najlepszych restauracjach. Szczególnie upodobali je sobie Francuzi (np. poetycka opowieść o Fumiko).

Na festiwalu pojawi się też polski akcent. Film „Pewnego dnia będę szefem kuchni” w reżyserii Dominique’a Prusaka opowiada o uczniach Szkoły Hotelarskiej w Grodzisku Mazowieckim. Przed kilkoma laty w niczym niewyróżniającym się gastronomiku pojawił się nauczyciel francuskiego Xavier Debeni. Namówił grupę hotelową Orbis do opracowania nowego programu praktyk dla przyszłych kucharzy. Udało się. W szkole pojawiły się profesjonalne sprzęty, uczniowie mogli odbywać praktyki w warszawskich hotelach Orbisu. Na najlepszych czekała nagroda – wyjazd do Francji i trzytygodniowe praktyki w hotelu w Nicei (w ramach programu edukacyjnego UE „Uczenie się przez całe życie”).

Dokumentalne filmy kulinarne „made in Poland” to rzadkość, mimo że tematów nie brakuje. – Mamy bogatą tradycję kulinarną, świetnych wytwórców żywności czy choćby bary mleczne z naszym wyjątkowym lokalnym kolorytem – wymienia Anna Pietraszek-Milewicz z Kuchni. tv (festiwalowe filmy trafią do ramówki stacji).

– Jedzenie stanowi dzisiaj popularny jak nigdy dotąd temat filmów dokumentalnych – przyznaje „Rz” Chris Taylor, filmowiec, autor dokumentu „Rewolucja smaku” („Food Fight”) wyświetlanego na FFF rok temu. Taylor zauważa, że jedzenie ma związek ze stanem środowiska, z gospodarką, ze zdrowiem osobistym i całego społeczeństwa. – Jeśli chcemy utrzymać naszą populację w dobrym zdrowiu, musimy jeść mądrzej – dodaje.

Ellen Frankenstein przez lata była wegetarianką. Mięso nigdy nie pojawiało się na jej talerzu. Pewnego dnia poznała mężczyznę, wyszła za mąż i wyprowadziła się na alaskańskie odludzie, gdzie potrawka z samodzielnie upolowanego jelenia na obiad nie jest niczym szczególnym.

Fumiko Kono pochodzi z Japonii. Jest szefową kuchni. Jej dania wzbudzają zachwyt smakoszy na całym świecie. Choć w kuchni bywała od dziecka, zajęła się nią na poważnie dopiero po studiach na Sorbonie. Najpierw szkoliła się w słynnej akademii kulinarnej Le Cordon Bleu, potem na praktykach u uznanego w Paryżu szefa kuchni.

Pozostało 82% artykułu
Kultura
Muzeum Historii Polski na 11 listopada: Wystawa „1025. Narodziny królestwa”
Kultura
WspółKongres Kultury: trudna prawda o artystach i rządzie
Kultura
Festiwal Eufonie to sieć muzycznych powiązań
Kultura
Co artyści powiedzą o władzy
Materiał Promocyjny
Fotowoltaika naturalnym partnerem auta elektrycznego
Kultura
Dyrektor państwowego instytutu złożyła rezygnację. Teraz ją wycofuje i oskarża ministerstwo
Materiał Promocyjny
Seat to historia i doświadczenie, Cupra to nowoczesność i emocje