Świąt bez karpia na wigilijnym stole nie wyobraża sobie ponad 30 proc. ankietowanych – wynika z badania Instytutu Homo Homini dla Polskiego Radia.
Na pytanie o to, jak spędzają święta Bożego Narodzenia, prawie 80 proc. Polaków odpowiedziało, że w gronie najbliższych. Rodzinę i znajomych odwiedza w tym czasie niespełna jedna piąta badanych, a mniej niż 1 proc. nie przygotowuje świąt w ogóle i wyjeżdża na wczasy.
Wśród potraw, których nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole, Polacy zdecydowanie najczęściej wymieniają karpia (33 proc.). Na kolejnych pozycjach znalazły się zupy – najczęściej wymieniane to barszcz z uszkami (14 proc.) oraz grzybowa (11 proc.). Respondenci wymieniali też pierogi z kapustą i grzybami (ponad 9 proc.), uszka z grzybami (ponad 7 proc.) oraz śledzie (prawie 6,5 proc.).
W ankiecie pojawiały się również mniej popularne dania, takie jak kapusta wigilijna (prawie 4 proc.), kapusta z grochem (ponad 3 proc.) i kluski z makiem (2,5 proc.). Poniżej 2 proc. odpowiedzi dotyczyło ryby po grecku, kapuśniaku oraz pasztecików z kapustą i grzybami, a mniej niż 1 proc. Polaków wskazało na kompot z suszonych owoców, kulebiak z kapustą oraz sałatkę jarzynową.
Ponad 77 proc. Polaków przyznaje, że przy wigilijnym stole śpiewa kolędy. Ulubione to: „Wśród nocnej ciszy" (prawie 31 proc. wskazań), „Cicha noc" (24 proc.), „Bóg się rodzi" (ponad 13 proc.) oraz „Lulajże Jezuniu" (12 proc.), „Przybieżeli do Betlejem" (ponad 6 proc.). Wymieniane też były: „Oj maluśki, maluśki" (prawie 4 proc.), „Dzisiaj w Betlejem" (3 proc.), „W żłobie leży" (prawie 3 proc.), „Gdy się Chrystus rodzi" (2 proc.), „Anielski chór" (1 proc.) oraz „Jezus malusieńki" (poniżej 1 proc.).