W parze lepiej, czyli o pairingu

O doborze win do potraw napisano tomy, eseje i doktoraty. Każda szanująca się restauracja dobiera kartę win do serwowanych dań.

Publikacja: 03.09.2015 21:07

W parze lepiej, czyli o pairingu

Foto: materiały prasowe fot. Julita Strzałkowska

Te bardziej zaawansowane, konstruujące menu degustacyjne, najczęściej sugerują pasujące wina serwowane na kieliszki. Niemniej na winach, wbrew pozorom, temat pairingu się nie kończy. Wręcz przeciwnie.

Pamiętacie film „Jiro kocha sushi"? Poza cudownym bohaterem występuje w nim także jego wieloletni sous chef (czyli zastępca szefa kuchni) Daisuke Nakazawa. Niebawem po premierze filmu jednemu z najzdolniejszych amerykańskich restauratorów udało się go przekonać do wspólnego otworzenia restauracji w Nowym Jorku. W ciągu zaledwie kilku miesięcy została okrzyknięta najlepszą japońską restauracją w mieście. A to dlatego, że Nakazawa nie tylko z pietyzmem kultywuje tradycję, ale też rozbudowuje ją o kolejne elementy związane z japońską sztuką kulinarną. I tak do urzekającego dziesięciodaniowego menu degustacyjnego można (i warto) zaordynować dobór sake.

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Kultura
Perły architektury przejdą modernizację
Kultura
Afera STOART: czy Ministerstwo Kultury zablokowało skierowanie sprawy do CBA?
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Materiał Promocyjny
Jak Meta dba o bezpieczeństwo wyborów w Polsce?
Kultura
Polska kultura na EXPO 2025 w Osace