Francuskie smaczki

Czy może być coś bardziej uwodzicielskiego niż francuska kolacja? Wspaniale nakryte stoły, nastrojowa muzyka, świece, szampan pobłyskujący w kieliszkach tysiącami bąbelków. I doskonała kuchnia, podbijająca serca i podniebienia wyrafinowaniem smaków i aromatów.

Publikacja: 10.03.2016 18:02

Francuskie smaczki

Foto: 123RF

Ten idylliczny obrazek nadal można zobaczyć w tysiącach tradycyjnych restauracyjek i brasserii w całej Francji, choć coraz mniej osób ma czas na celebrowanie kolacji w pełnej krasie.

Aby chronić ten jeden z najcenniejszych skarbów francuskiej kultury, tradycyjna kolacja składająca się z aperitifu, co najmniej jednej przystawki, dania rybnego, dania mięsnego, serów, deseru i digestifu została kilka lat temu wpisana na Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Wszak sztuka kulinarna to jeden z najlepszych i najbardziej wyrazistych nośników kultury krajów i narodów.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Kultura
Bestsellery Empiku: Sapkowski i „Wiedźmin" zwyciężają szósty raz, Dawid Podsiadło - siódmy
Kultura
Muzeum Sztuki Nowoczesnej: współczesność w czterech kadrach
Kultura
Podcast „Rzecz o książkach”: Wojna szybko się nie skończy – Aldona Hartwińska
Kultura
Anna Łazar dyrektorką Centrum Sztuki Współczesnej – Zamek Ujazdowski w Warszawie
Kultura
NIK w MSN. Czy kontrola wpłynie na kampanię prezydencką Rafała Trzaskowskiego?