Francuskie smaczki

Czy może być coś bardziej uwodzicielskiego niż francuska kolacja? Wspaniale nakryte stoły, nastrojowa muzyka, świece, szampan pobłyskujący w kieliszkach tysiącami bąbelków. I doskonała kuchnia, podbijająca serca i podniebienia wyrafinowaniem smaków i aromatów.

Publikacja: 10.03.2016 18:02

Francuskie smaczki

Foto: 123RF

Ten idylliczny obrazek nadal można zobaczyć w tysiącach tradycyjnych restauracyjek i brasserii w całej Francji, choć coraz mniej osób ma czas na celebrowanie kolacji w pełnej krasie.

Aby chronić ten jeden z najcenniejszych skarbów francuskiej kultury, tradycyjna kolacja składająca się z aperitifu, co najmniej jednej przystawki, dania rybnego, dania mięsnego, serów, deseru i digestifu została kilka lat temu wpisana na Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Wszak sztuka kulinarna to jeden z najlepszych i najbardziej wyrazistych nośników kultury krajów i narodów.

Pozostało 91% artykułu

Czytaj dalej RP.PL

Tylko 9 zł aż za 3 miesiące!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Kultura
Muzeum Historii Polski na 11 listopada: Wystawa „1025. Narodziny królestwa”
Kultura
WspółKongres Kultury: trudna prawda o artystach i rządzie
Kultura
Festiwal Eufonie to sieć muzycznych powiązań
Kultura
Co artyści powiedzą o władzy
Materiał Promocyjny
Fotowoltaika naturalnym partnerem auta elektrycznego
Kultura
Dyrektor państwowego instytutu złożyła rezygnację. Teraz ją wycofuje i oskarża ministerstwo
Materiał Promocyjny
Seat to historia i doświadczenie, Cupra to nowoczesność i emocje