Aktualizacja: 29.09.2016 18:33 Publikacja: 29.09.2016 18:25
Foto: 123RF
Cóż, nie do końca. A wielu spośród tych, którzy próbują szczęścia w gastronomii, wyobraża sobie, że ich życie upłynie na zbieraniu oklasków, udzielaniu wywiadów i reklamowaniu desek podłogowych. No, może jeszcze ewentualnie gotowaniu, tak trochę, dla podtrzymania sławy i możliwości wrzucania fotek efektownych dań na rozmaite portale społecznościowe.
Gorzkie to słowa, niemniej poparte sporym panelem spotkań z adeptami trudnej sztuki kulinarnej. W tym roku, wraz z naszym partnerem Makro Cash & Carry, przeprowadzamy konkurs dla młodych kucharzy, takich do 21. roku życia. Siłą rzeczy w większości to nadal uczniowie, niektórzy zdobywający pierwsze szlify na praktykach w restauracjach. Poza standardową w takich przypadkach formułą zgłoszeń polegającą na przesłaniu przepisu i zdjęcia dania, wraz z jury zorganizowaliśmy serię spotkań z uczestnikami wyselekcjonowanymi po pierwszej turze. Nie były to długie rozmowy, ale miały starannie przemyślany charakter i cel. Otóż nie tylko chcieliśmy poznać ich poziom wiedzy, samodzielności, marzeń i aspiracji, ale także zarysować im spektrum zadań i wyzwań, z którymi musi się mierzyć prawdziwy szef kuchni. I zostawić ich z kilkoma pytaniami, przy odrobienie szczęścia skłaniającymi do refleksji.
Ministra kultury Hanna Wróblewska powołała 28 stycznia dr hab. Agnieszkę Lajus na stanowisko dyrektor Muzeum Narodowego w Warszawie. Jej pięcioletnia kadencja rozpocznie się 1 lutego.
Poprzez innowacje, elastyczność i zrozumienie potrzeb lokalnych rynków możemy nie tylko sprostać oczekiwaniom konsumentów, ale także inspirować innych do podejmowania działań na rzecz zrównoważonego rozwoju i efektywności biznesowej
W niemieckim Chemnitz ceremonia otwarcia ESK odbyła się w ostatni weekend, a wspólna inauguracja dwóch transgranicznych miast w Słowenii i Włoszech odbędzie się 8 lutego.
Omenaa Mensah została zaproszona do rady w Tate Modern w Londynie. A w Polsce jej fundacja we współpracy z Sotheby's Institute of Art zainaugurowała kurs wiedzy Art Investment Masterclass o inwestowaniu w sztukę.
„Putin”, „Babygirl” i „Kompletnie nieznany” – analizujemy trzy gorące premiery filmowe i zastanawiamy się, czy warto wybrać się do kina.
Ponad sto wydarzeń złoży się na program Sezonu Kulturalnego Polska-Wielka Brytania 2025, który będzie trwał w obu krajach od marca do listopada.
Aby spokojnie spędzać czas wolny od zajęć, warto pamiętać o dobrym przygotowaniu do wyjazdu – w tym o odpowiednim ubezpieczeniu.
Wyniki wielu badań wskazują na to, że pracując w systemie home office, warto nosić coś bardziej formalnego niż dres. Nie chodzi jednak o to, aby w domu zakładać najlepszy garnitur czy garsonkę, ale ubrania, które pomagają "wejść w tryb pracy".
Talent i kompetencje to nie wszystko co jest potrzebne, by osiągnąć sukces zawodowy i mieć nadzieję na zrobienie kariery – tak uważa wiele osób. Czy tak jest w istocie? Zagadnienie przebadali eksperci z jednej z amerykańskich uczelni.
5 lat po tym, jak jeden z wiodących producentów dóbr luksusowych, LVMH, nabył mniejszościowy pakiet akcji marki Stelli McCartney, projektantka odkupiła udziały, zyskując pełną kontrolę nad własną firmą. Czy będzie kontynuować współpracę z gigantem?
W trakcie występu w programie „The Drew Barrymore Show” Andie MacDowell wyznała, że zmaga się rzadkim schorzeniem. Jakie objawy towarzyszą chorobie i czy stosowane leczenie przyniosło pożądane rezultaty?
Stella McCartney, brytyjska projektantka i córka Paula McCartneya, założyciela grupy The Beatles, odzyskała pełną kontrolę nad swoją marką. To efekt rozstania z koncernem LVMH, światowym potentatem na rynku dóbr luksusowych. Rozstania – dodajmy – pokojowego.
Które miasto w Europie jest stolicą mody? Wiele osób będzie przekonywać, nie bez racji, że jest nią Paryż. Trudno się nie zgodzić, ale przyznajmy, że mamy tu raczej kłopot bogactwa, bo modowa Europa ma co najmniej dwie stolice. Tą drugą jest Mediolan.
Daniel Ek, twórca Spotify, od kilku lat rozwija nową firmę w branży zupełnie innej niż rozrywka. Jego startup pochwalił się właśnie imponującymi wynikami zainteresowania na całym świecie.
Paryżanie przygotowują się do wydarzenia o nazwie La Vaisselle des Chefs. To wielka wyprzedaż przedmiotów pochodzących z najbardziej znanych paryskich restauracji.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas