Dokładnie chodzi o produkt w opakowaniach 200 g. z partii nr 16/09/2020, który posiada datę do spożycia do: 16 października 2020 r.
Kontrola Inspekcji Weterynaryjnej wykazała obecność bakterii Listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach wskazanego produktu.
Czytaj także: Niebezpieczna bakteria w łososiu wędzonym
GIS ostrzega przed spożyciem produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes. Może to doprowadzić do choroby zwanej listeriozą.
- Inspekcja Weterynaryjna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała producenta produktu, a także Państwową Inspekcję Sanitarną. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie przeprowadził kontrolę w zakładzie produkcyjnym PROVINCJA SP. Z O.O., ustalił pochodzenie surowca oraz listy odbiorców niezgodnego produktu - czytamy na stronie GIS. W związku z kontrolą weterynaryjną Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie zadecydował o zawieszeniu produkcji w zakładzie Provincja do czasu uzyskania wyników zgodnych w zakresie obecności Listeria monocytogenes. Ponadto zakład zaczął wycofywać z rynku zakwestionowany produkt.