Ponownie zdrożały wszystkie badanie kategorie produktów w sklepach – wynika z cyklicznego badania UCE Research i Uczelni WSB Merito (d. Wyższe Szkoły Bankowe), na podstawie analizy ok. 90 tys. cen detalicznych w ponad 37 tys. placówek. Karmy dla zwierząt są 46,4 proc. droższe niż przed rokiem, warzywa 39,6 proc., nabiał o 27,6 proc., a chemia gospodarcza o 26,8 proc.
– Inflacja w Polsce wynosiła w marcu 16,2 proc., wobec 18,4 proc. w lutym i 16 proc. oczekiwanych przez ekspertów. Na nieznaczny spadek inflacji wpływ miał przede wszystkim spadek cen paliwa i nośników energii – mówi Anna Semmerling, ekonomistka z Uniwersytetu WSB Merito. – Niestety, w przeciwnym kierunku poszły ceny żywności, które w ujęciu miesiąc do miesiąca, jak i rok do roku, wzrosły. Jeszcze nie okiełznaliśmy inflacji i nie potrafimy ukierunkować jej na stały trend malejący – dodaje.