Jak zaoszczędzić na żywności? Po pierwsze, nie marnować

Marnotrawienie żywności to problem ogólnoświatowy. Dotyka też Polskę. Szczególnie wyraźnie widać to w okresie świąt.

Publikacja: 15.12.2022 03:00

Jak zaoszczędzić na żywności? Po pierwsze, nie marnować

Foto: Adobe Stock

W Polsce rocznie marnuje się ok. 5 mln ton żywności. Choć dzieje się to na różnych etapach – począwszy od produkcji, poprzez przetwórstwo i dystrybucję, to jednak najwięcej jedzenia marnują sami konsumenci. Mimo pozytywnych zmian, do których przyczyniła się pandemia, ciągle odkrywamy, że w naszych lodówkach znajduje się za dużo żywności. Jest to szczególnie widoczne w okresie świątecznym, kiedy ilość wyrzucanego jedzenia rośnie.

W związku z tym Federacja Polskich Banków Żywności i platforma Shopee przygotowały przedświąteczny poradnik, który ma pomóc zaplanować zakupy, przygotować się do rozdania nadmiarowego jedzenia i w efekcie ograniczenia skali marnotrawstwa. Radzą, by podejść do tego w dziewięciu krokach.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Gospodarka
Dyrektor Eurofund: Europa powinna starać się zatrzymać inwestorów i przedsiębiorców
Gospodarka
USA oferują Rosji złagodzenie sankcji pod warunkiem trwałego zawieszenia broni
Gospodarka
Samorządy muszą być partnerami w rozwoju państwa
Gospodarka
Janusz Jankowiak: Z retoryki premiera zniknął element wspólnotowy. Przez wybory?
Gospodarka
„Koniec naiwnej globalizacji”. Tusk chce stawiać na polskie firmy i patriotyzm gospodarczy