Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska: Z żywności trudno rezygnować

Ceny żywności nadal będą rosnąć, ale najgorsze mamy już za sobą – mówi Jakub Olipra, starszy ekonomista Credit Agricole Bank Polska.

Publikacja: 13.10.2022 03:00

Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska: Z żywności trudno rezygnować

Foto: Rzeczpospolita

Ceny żywności na świecie spadają. W wielu przypadkach są już niższe niż przed wybuchem wojny w Ukrainie.

Rzeczywiście wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa indeks światowych cen żywności spada od sześciu miesięcy i wszystko wskazuje na to, że najgorsze mamy już za sobą. Po wybuchu wojny indeks skoczył do historycznych rekordów, niemniej sytuacja powoli się normalizuje. Zmniejszyła się niepewność na rynku co do wpływu wojny na sytuację podażową. Obniżyły się również ceny surowców energetycznych. Zmniejszenie niepewności doprowadziło do odpływu kapitału spekulacyjnego z rynków żywności. W efekcie obserwujemy spadek cen surowców rolnych na świecie. I to jest dobra informacja dla konsumentów. Żywność jest bowiem obecnie jednym z głównych elementów, które generują wysoką inflację.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Gospodarka
Wiceminister Jacek Karnowski: Tekturowych czeków dla samorządów już nie będzie. Obiecuję!
Gospodarka
Przewodniczący Forum w Davos odchodzi. Klaus Schwab rezygnuje ze stanowiska
Gospodarka
Dyrektor Eurofund: Europa powinna starać się zatrzymać inwestorów i przedsiębiorców
Gospodarka
USA oferują Rosji złagodzenie sankcji pod warunkiem trwałego zawieszenia broni
Gospodarka
Samorządy muszą być partnerami w rozwoju państwa