Będzie płaca minimalna dla dostawców z aplikacji. Uber Eats i inni protestują

Władze Nowego Jorku zdecydowały, że pracownicy aplikacji dostarczających jedzenie będą musieli otrzymywać określoną stawkę minimalną za godzinę pracy. Oznacza to dla nich ponad 100-proc. podwyżkę.

Publikacja: 12.06.2023 14:57

Nowy Jork ogłosił 11 czerwca nową stawkę minimalnego wynagrodzenia dla pracowników dostarczających j

Nowy Jork ogłosił 11 czerwca nową stawkę minimalnego wynagrodzenia dla pracowników dostarczających jedzenie za pomocą aplikacji

Foto: Bloomberg

Nowy Jork ogłosił 11 czerwca nową stawkę minimalnego wynagrodzenia dla pracowników dostarczających jedzenie za pomocą aplikacji takich jak Uber Eats czy DoorDash. Dla dziesiątków tysięcy osób, które zajmują się dostarczaniem posiłków, oznacza to od 12 lipca sporą, przeszło 100-procentową, podwyżkę stawki za godzinę. A dla aplikacji - mniejsze zyski. 

Według danych miasta Nowy Jork średnie godzinne wynagrodzenie pracownika dostarczającego żywność za pomocą aplikacji wynosi do czerwca 2023 roku średnio 7,09 dolara za godzinę. Czyli mniej niż  minimalna płaca na poziomie federalnym, która od lat jest na poziomie 7,25 dolara za godzinę. Od 12 lipca Uber Eats i inni operatorzy aplikacji będą musieli wypłacać swoim dostawcom co najmniej 17,96 dolarów za godzinę, a od kwietnia 2025 co najmniej 19,96 dolara. Dodatkowo, miasto Nowy Jork poinformowało, że wynagrodzenie będzie corocznie dostosowywane do inflacji.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Gastronomia
Burger drwala wrócił do McDonald's. Cena na sezon 2024/2025
Gastronomia
Polaków stać na coraz mniej schabowych i pizzy. W Polsce drożej niż we Włoszech
Gastronomia
Popularna sieć restauracji amerykańskich na skraju bankructwa
Gastronomia
Nowy prezes Starbucks chce uprościć menu i przyciągnąć klientów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Gastronomia
Zatrucie w McDonald’s: coraz więcej chorych. Lekarze ostrzegają przed „bardzo poważną chorobą”