Greckie restauracje szykują się do wakacji, ceny souvlaki szybują

Greccy restauratorzy przygotowują się do sezonu letniego i bacznie obserwują wpływ inflacji na swój biznes. Wzrost cen najlepiej widać na przykładzie popularnego dania serwowanego na wynos - popularnego zarówno wśród Greków, jak i turystów, czyli souvlaki.

Publikacja: 01.06.2022 16:50

Greckie restauracje szykują się do wakacji, ceny souvlaki szybują

Foto: Bloomberg

Średnia cena souvlaki rośnie szybciej niż oficjalna inflacja, która jest najwyższa w Grecji od 28 lat i osiągnęła już poziom 10 procent, według krajowych agencji statystycznych.

Souvlaki, klasyczne danie z grillowanego mięsa zawiniętego w podpłomyk z sałatką i jogurtem czosnkowym, kosztuje teraz w okolicach Aten średnio 3,30 euro (około 15 złotych), czyli o 30 procent więcej niż w zeszłym roku – informuje Reuters.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Gastronomia
Dobry początek roku w restauracjach. Mimo długów optymizm wraca na rynek
Gastronomia
KFC już nie z Kentucky. Wielkie przenosiny giganta
Gastronomia
Pizzerie tracą klientów. Efekt Żabki czy boom na kebab?
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Gastronomia
Zła wiadomość dla Włochów i dla turystów. Mocno drożeje największy włoski przysmak